Спартак възкръсна за професионалния футбол заради феновете си

769

През зимната пауза на сезон 2014/15 Спартак Варна легна на смъртен одър. Ограбен и захвърлен в тотално безпаричие клубът преустанови участие в „Б“ група и изпадна в дълбока кома. Тежкото боледуване, което го налегна още в средата на миналото десетилетие, беше на път да го заличи окончателно от футболната карта на България. През следващата кампания 2015/16, за първи път от основаването си през 1918 г., Спартак нямаше мъжки представителен отбор. Нямаше дом, нямаше и надежда. Остана само с любовта на своите привърженици.

В съвременния комерсиален свят на футбола една подобна любов, колкото и да е красива, емоционална и безгранична, трудно може да надделее. За това и Спартак изглеждаше погубен. Те обаче не се предадоха. Хората със синьо-бели шалчета по трибуните отказаха да сложат кръст на любовта си. Не позволиха сърцето на Спартак да спре да пулсира, а душата му да отлети. Превъртяха времето и върнаха романтиката във футбола. Доказаха, че все още, въпреки всичко, феновете са душата на един клуб.

Сватбата е най-красивият празник! Фотостудио “Класик” ще запечата моментите от най-щастливия Ви ден

Тази история звучи твърде красиво и нереално. Звучи като приказка, но не е. Това е самата истина. Причината, поради която Спартак съществува в този момент, има отново свой дом и вече осигурено място в професионалния футбол, се крие единствено и само в неговите привърженици. Повече от десетилетие те се бориха за живота на клуба със сълзи, кръв и пот, хъс и ярост. Падаха и отново ставаха с едничката мисъл да продължат напред и да спасят своя клуб.

Организираха протести, инициативи, срещи и кампании, обединиха ветерани, натискаха местната власт, спечелиха си подкрепата на феновете на всички останали големи клубове у нас. Направиха така, че цяла България да разбере за проблема им. Ангажираха с него премиера Бойко Борисов и накрая дори поеха клуба в своите ръце. Лидерът на агитката Стефан Калименов пое председателството на Управителния съвет, а негов заместник стана друг изявен фен – Евгений Балев.

Днес Спартак живее заради привържениците си, които получиха подкрепа и от няколко бивши футболисти като Радостин Станев, Красимир Зафиров, Енгибар Енгибаров, Борислав Георгиев – Бобъра, Мартин Зафиров, както и баскетболната легенда Тодор Стойков. Всичко в клуба е поставено на ясна и кристално чиста основа. Няма никакви задължения. Беше организиран емоционален и вдъхновяващ празник за 100-годишния юбилей през миналото лято. Отборът разполага с приличен състав, който гази конкуренцията в Трета лига. До този момент през кампанията соколите не допуснаха нито една загуба и си осигуриха предсрочно промоцията два кръга преди края. Имат 21 победи и 7 равенства. В досегашните си срещи са реализирали 102 гола или средно по 3,6 попадения, като са допуснали едва 18.

Хотел “Елеганс” в центъра на Варна – уникално място за бизнес пътуване или семейна почивка на най-достъпните цени

Това обаче далеч не е всичко. Скоро Спартак ще се завърне на своя обновен клубен стадион, който в момента се превръща в кокетно съоръжение, отговарящо на изискванията на професионалния футбол. С нов терен, нова официална трибуна и административна сграда, както и всичко останало необходимо. За ремонта държавата отпусна 1,4 млн., а още половин милион добави общината като компенсация за „отхапаната“ трибуна заради мащабната реконструкция на бул. „Васил Левски“. Средствата бяха издействани отново от феновете. Те са в основата и на облагородяването на клубната база „Локомотив“.

Сега обаче предстои да бъде направена нова голяма стъпка за да може да стане реалност мечтата на всички, които обичат Спартак – отборът да се завърне до няколко години в елитния футбол, където има 43 сезона в досегашната си история. Организацията във възродения клуб трябва да бъде издигната едно ниво нагоре, за което най-вече са нужни финансови ресурси. На всички е ясно, че за професионалния футбол ентусиазмът и хъсът няма да са достатъчни. Трябва да бъдат подписани професионални договори с футболистите и да бъдат привлечени още няколко играчи с опит. Бюджетът трябва да бъде увеличен поне 3 пъти за да продължи развитието нагоре.

Фенове и бивши футболисти, успоредно с всичко свършено до момента, не спират да търсят и последния липсващ елемент от пъзела на възраждането на Спартак – сериозен финансов благодетел, който да окаже необходимата подкрепа. Чукат от врата на врата, водят разговори и агитират спомоществователи. До този момент обаче чуха „да“ само от един спонсор за следващия сезон в лицето на роден онлайн букмейкър. За да има щастлив край красивата история за възкръсването на Спартак са нужни още. Следващите месец-два са много важни за разгръщането на направеното досега. Каквото и да се случи обаче едно е ясно – с толкова отдадени привърженици клубът не може да изчезне.

„Тема Спорт“