Александър Александров със силни думи за националния по плажен футбол

24
Александър Александров

Шефът на Корпорация “Развитие” Александър Александров е от хората, които се срещат много рядко у нас. Той дарява голяма част от средствата си за развитието на спорта, като акцентът му са главно младите състезатели, за които намирането на финанси е доста трудно. Вече трета поредна година Александров и “Развитие” помагат и на националния отбор на България по плажен футбол, който тази година направи много силно представяне в ЕВРОлигата, записвайки пет победи от седем мача, след които е трети в Дивизия “Б” и 15-и в Европа. Той даде интервю специално за Bulgaria Beach Soccer.

– Г-н Александров, как оценявате изминалия сезон за националния отбор на България по плажен футбол, който изпраща най-силната си като класиране година?

– Оценявам постиженията на отбора много високо! Едва ли някой и от най-заклетите фенове, какъвто съм и аз, е очаквал това. Но то стана, направиха го момчетата и много важно – Симеон Христов! За мен той е супер-треньор и гуру на спорта в страната. Неговото присъствие в плажния футбол е много важно.

– Кои са основните фактори, на които се дължи това представяне?

– Вече казах за състезателите и за селекционера. Разбра се и Комисията по плажен футбол и нейния нов ръководител Николай Чернев свършиха своята работа. Освен това много е важно, че откакто се появихме през 2016 г. отборът всяка година върви напред и бележи непрекъснати успехи! Не казвам, че ние сме най-важният фактор, но аз повярвах в момчетата и ние ги обгрижвахме морално и материално. За да бъдем максимално полезни беше важно, че аз изградих с Николай Чернев и Симеон Христов чисто човешки и приятелски отношения.

– Сякаш за първи път и Боби Михайлов обърна реално внимание на плажния футбол. Как ще коментирате това?

– Аз вече оцених високо жеста на президента Борислав Михайлов! Но това отношение си го постигна отборът с блестящото си представяне в първия кръг – 3 победи от три срещи! Нима Михайлов, който е роден победител и изявен лидер във футбола, ще пропусне да отбележи победите на български национален отбор по футбол?!

– Какво е нужно, за да продължи отборът да се развива нагоре и да надгражда постигнатото?

– Аз вече казах, че няма да мога да се занимавам така активно и да подкрепям този национален отбор. Сега ме занимава повече идеята за първенства на плажните спортове като цяло. Няколко пъти сме говорили с министър Красен Кралев по този въпрос и мисля, че министерството ще следи бъдещите развития в това отношение.

– Оглавилият през 2017-а комисията по плажен футбол Николай Чернев на практика за първа година успя да въведе промените, които искаше да наложи в този спорт. Колко положителни са те и как работихте с него?

– Когато за първа година започнах да помагам на националния отбор си дадох сметка, че е важно да се извършат промени в Комисията и да се подкрепи Симеон Христов, след чието уволнение перспективата стана много мрачна. Тогава аз предприех определени действия, правилните хора да получат лостовете за управление, за да може националния отбор да прогресира, пък и целия спорт да се развива пълноценно. Не мога в цялост да оценя направеното от Чернев, а и не е моя работа. Но някои неща се виждат от всички: националния отбор – вече казахме, вътрешното първенство също прогресира, има повече гласност и реклама на продукта, финансите са стабилни. Това никак не е малко, а и Чернев е в началото – възможностите са много големи.

– Ще продължите ли с подкрепата си към плажния футбол и догодина и въобще как виждате в бъдеще вашите взаимоотношения с този спорт?

– С Николай Чернев станахме приятели. Той е интелигентен и има визия за развитието на продукта. Много е сериозен и почтен в нещата, които прави, включително и за този спорт. Мога да му помагам със съвети, информация и т.н., като част от нашите лични отношения.

– Да ви върна малко назад! Как решихте да помагате на плажния футбол, как се “харесахте” с този спорт?

– Вероятно ме е ориентирал Велин Крачанов, мениджър спортна дейност в корпорация “Развитие”. Отидохме да разговаряме с Борислав Михайлов по въпроса и така започна всичко.

– Вие сте председател на Комисията по футзал към БФС. Разкажете ни и за плановете ви в в този спорт?

– Във футзала нещата никак не са леки и там трябват продължаващи усилия, за да има някакво придвижване напред. За втора година ще се играе Националната лига, която отново ще бъде с 10 отбора. Тревожа се много за националния отбор, защото имаме ранна квалификация през януари догодина. Като съберем момчетата за първия лагер ще видим с какво разполагаме, пък и националният селекционар Емил Минчев, с помощник Велин Крачанов, ще се ориентират и могат да оценят състоянието към този момент.

– Разкажете ни и за другите инициативи на Корпорация “Развитие”?

– Ние все повече се ориентираме към подкрепа на детски и младежки спорт. До края на годината планираме две мероприятия. Едното е в баскетбола – национален камп за момчета и момичета на 14 години. Той ще се състои в Сливен и ще се съберат 120 деца, както и много специалисти и треньори. Мероприятието е съвместно – между нашата фондация “Играй с Развитие!” и Българската федерация по баскетбол. Другото са международни срещи или турнир по волейбол в Сливница. Работим с Мартин Стоев, селекционер на националния отбор по волейбол за младежи до 17 години. Турнирът ще позволи на нашия отбор да се обиграва като част от подготовката му за европейското първенство през юли следващата година. Волейболните състезания също ще се спонсорират от “Играй с развитие”.