23 отбора ще играят благотворително за Рали и Младенчо във Варна

36
Рали и Младенчо

23 тима ще участват в Коледния благотворителен турнир по минифутбол във Варна, който тази година ще е под надслов “Заедно в един отбор”. Целта на надпреварата е да събере средства в помощ на малчуганите Младен и Рали.

Тя се организира от МФЛ-Варна.

Мачовете ще се проведат утре и в неделя в Спортен комплекс “Гетсби”. Финалът е на 23 декември в 16,30 ч. Любопитното е, че финалистите ще бъдат определени чрез два потока с различен регламент. Най-важното обаче е, че всички са обединени от каузата за малчуганите.

Рали е детенце, родило се нормално и около шестия ѝ месец постепенно започва да се променя. В рамките на няколко месеца Рали губи силите си, контрола на главичката, спира да се обръща, изчезва хубавата ѝ усмивка, спира да гука и плаче и вече не се интересува от играчките си и от заобикалящите я любими хора. След прегледи при множество лекари, през месец Май, постъпва в детската болница в София и се установява, че Рали има дефицит на витамин Б12. Всички симптоми, които Рали има съвпадаха. Семейството и веднага започва терапия с големи дози Б12. Ефекта е моментален, но за съжаление не всички симптоми изчезват. Това поражда съмнения, че може би има и още нещо. Родителите на Рали продължават изследванията с ядрено-магнитен резонанс, който дава основание на лекарите да се съмняват за митохондриално заболяване. Неподходящата упойка за ЯМР, допълнително влошава състоянието ѝ като отключва епилептични пристъпи. Тогава Рали отново постъпва в детската болница в София и там успяват да овладеят пристъпите. Междувременно в пуснато пълно екзомно секвениране. Резулатът за съжаление не е добър. Рали е наследила мутация на митохондриалната ДНК-а. Тя страда от изключително рядко заболяване – Синдром на Лий. С прости думи – митохондриите в клетките не могат да произвеждат достатъчно енергия, за да ги захранват и клетките умират.
Сега Рали приема две лекарства, благодарение на които няма пристъпи. Също така, за да се забави прогреса на болестта, Рали ежедневно е подпомагана с множество витамини и антиоксиданти. Този богат “коктейл” за нея е жизненоважен като въздуха, и ѝ помага да усвоява нови неща, макар и много бавно.
“Тази болест е много тежка и все още нелечима, но ние правим всичко възможно да подобрим състоянието на Рали, за да има тя по-добър живот. Трудно е, и затова имаме нужда от вашата подкрепа!”, допълват още родителите на Рали.

Младен се ражда напълно нормално и здраво дете. Развива се добре, прохожда на време, започва да изговаря своите първите думички, докато един ден, когато става на година и половина му се поставя поредната ваксина Пентаксим в крачето. Малко след това започват проблемите на детето, започват да му се изкривяват крачета, започва да не може да стъпва, скоро след това спира да се храни и говори. Междувременно му е направена операция, която допълнително влошава състоянието му. Семейството е съкрушено. Последвали са множество прегледи и консултации със специалисти, като заключението е, че Младенчо е със Спастична метахронична парализа левкодистрофия.

Нека на Коледа бъдем заедно от един отбор и помогнем на тези две прекрасна слънца!
Заедно можем повече!