Школата на Черно море е в Топ 3 на България и Топ 100 в Европа по реализирани собствени юноши

90

Снимка: Chernomorepfc.bg

Поредното признание поучи школата на Черно море за работата си с подрастващите през годините. Академията на „моряците“ бе наредена на трето място в България сред отборите, които са създали, тренирали и развили най-много собствени играчи в последните години, съобщава официалният сайт на варненци.

В класацията попадат такива клубове, в които младите играчи са играли и са се развивали поне 3 години между 15-ия и 21-вия си рожден ден.

Това става ясно от седмичен доклад на Футболната обсерватория (CIES), която е базирана в Швейцария и се посвещава върху показването на тенденции във футбола на базата на стриктни статистически данни, е посветен на европейските клубове, които са създали, тренирали и развили най-много собствени играчи в последните години.

Черно море е на 98-о място в Европа с 23-ма състезатели.

По този показател в Европа едноличен лидер е Аякс Амстердам с прословутата си академия, като клубът е създал 85 футболисти. На второ място е португалският Бенфика със 73 играчи, а трети е Динамо Киев – със 72. Топ 10 се допълва още от Динамо Загреб (69), Шахтьор Донецк (64), Партизан Белград (63), Реал Мадрид (60), Цървена звезда (60), Барселона (59), Спортинг Лисабон (58).

От българските клубове най-челна позиция заема Левски, който е на 49-о място с 32 създадени и развити състезатели. „Сините“ делят тази позиция на Стария континент с колоси като Байерн Мюнхен, Атлетико Мадрид и Аталанта. На 88-ма позиция е Литекс, който е създал и развил 24 играчи, а на 98-о място е Черно море с 23-ма състезатели.