Уникално: Шампионската премия на Тича от 1938 г.

102

Годината е 1938 г. Времето – далечно, непознато, различно. Време, в което футболът се е практикувал единствено и само заради любовта на хората към него. Както на състезатели, така и на привърженици. Време, останало със златни щрихи в историята на Черно море и във футболната история на Варна. Време, в което парите и бонусите са нямали никакво значение. Поне не и на футболния терен. Там битките са се водили за честта. Личната, на клуба, на града.

Стефан Калчев - Дзофа
Благодарение на нашия читател – небезизвестния и изключително атрактивен ветроходец и вратар Стефан Калчев–Дзофа, „Арена Варна“ има възможност да ви покаже нещо уникално и невиждано до този момент. Премията, която получават героите на Тича, завоювали националната титла преди 74 години! Те са Иван Сарайдаров, Оник Харипян, Атанас Ковачев, Гарабед Гарабедов, Вили Петков, Добри Байчев, Панайот Розов, Георги Гочев, Мильо Парушев, Илия Дончев, Иван Неофитов, Борис Халачев, Георги Радев. Тази формация на тичанци завършва на първо място в първото издание на Националната футболна дивизия, съставена от 10 отбора. След 18 мача Тича финишира като първенец, на три точки пред градския противник по онова време Владислав. Едва след тях са столичните Шипка, ФК 13 и Славия. Радостта е неописуема! Ръководството на СК Тича се гордее със своите златни момчета. А каква по-подходяща награда за златните момчета от златен пръстен. Всеки един от тях получава бижуто от чисто злато, на което гордо стои клубната емблема в червено. „Само железният Георги Радев – Калфата не получава златен пръстен, а златен часовник, тъй като години преди това губи пръстите на ръката си при злополука. Така поне ми е разказвал дядо ми“, споделя Калчев. Той е внук на шампиона от 1938 г. Гарабед Гарабедов.
В цифрово изражение премията изглежда нищожна на днешните баснословни суми, раздаващи се дори в родната ни „А“ група. Но този пръстен, майсторски изработен, всъщност няма цена. Той показва що за клуб е бил Тича. „Организационно Тича беше неповторим, нямаше друг такъв клуб у нас“, свидетелства в книгата „Футболна Варна“ Стефан Попов. Той е секретар на клуба от 1934 г. до обединението му с Владислав през 1945 г. „Имахме хиляди организирани членове, които редовно си плащаха членския внос – аз бях тогава и секретар на клуба, и касиер. Таксата беше по 1 лев, хората сами идваха да я носят в клуба. Беше небивал ентусиазъм и той много помогна през 1938 г. да станем държавен първенец“, разказва години по-късно Попов. Оказва се, че преди 70 и повече години, Тича е функционирал по модела, по който функционира днес една Барселона например. Благодарение на хората, на своите верни привърженици.
Безценният пръстен
Бедни, но изключително емоционални години. Най-добре ги описват думите на Гарабед Гарабедов, изречени през януари 1986 г. отново пред авторите на „Футболна Варна“. „Много големи мачове ставаха с Владислав. Веднъж трябваше да играем за градската купа. Те бяха толкова сигурни в победата, че предварително си поръчали банкета в ресторант „Извор“. Победихме ги и случайно влизаме в същия ресторант. Гледаме масата – готова. Сервитьорите ни посрещат с поздравления за победата. По едно време питат: „Вий от Владислав ли сте?“ Казваме им: „Ние сме от победителите – от Тича сме!“ Те: „Ама чакайте тогава…“ Няма кого да чакаме, седнахме и си направихме хубав гуляй. Дойдоха и някои играчи от Владислав, стана още по-весело. Така си живеехме. Радост имаше в отношенията.“ Стефан Калчев ни разказа и още една история, свързана с дядо му. Той е бил обущар и решава да плати пътуването на отбора за гостуване в Пловдив, тъй като клубната каса е била изцяло празна. Гарабедов има едно единствено условие – ако Тича загуби, той няма да се върне във Варна от срам. Варненци отиват до Пловдив, бият домакините убедително с 2:0 и се прибират в морската столица в пълен състав.
Благодарение на Дзофа ви показваме и автентични снимки, някои от които стигат за първи път до широката аудитория. Снимки, запазили поне частица от епохата, когато Варна е над всички у нас във футболно отношение.
Шампионският състав на Тича от 1938 г.
Отборът на Тича в черни екипи и под Хитлеристки знамена
Съставът на Тича, носител на Купа Варна за 1932 г.
Гарабед Гарабедов, Вили Петков и още двама техни съотборници
Момент от двубоя Славия - Черно море 2:0 за Царската купа, игран в София през 1936 г.