Искат да вдигнат паметник на Иван Моканов на „Тича“

18

2На стадион “Тича” във Варна да бъде издигнат паметник на легендарния футболист на Владислав и Черно море Иван Моканов. Това предлага френетичният привърженик на “моряците” д-р Огнян Калинов, който от 25 години живее и работи като лекар в Белгия, съобщи varnautre.bg.

Той ще финансира изцяло проекта, като единственото, което е необходимо за реализирането му, е разрешение от Община Варна и съгласия на собствениците на футболния клуб. “Това е идея, която нося в себе си от много години. Моканов е най-голямата легенда на Черно море в цялата история на клуба от създаването му през 1913 година. По случай 100-годишнината на Черно море посмъртно той бе награден със Златна значка на БФС за особено големи заслуги за развитието на българския футбол”, заяви пред varnautre.bg д-р Калинов.

Идеята окончателно узрява след спечелването на историческия първи трофей от турнира за Купата на България през 2015 година. “Вече сме предприели първите стъпки за осъществяването на проекта. Имаме скулптор, който в момента движи нещата. Днес е имало обществен съвет по култура в Община Варна, където са разгледани документите ни. Имаме пълната подкрепа от страна на “зелено-бялата” футболна общественост, сред които са и легенди на Черно море Стефан Богомилов, Божил Колев, Иван Василев, Тодор Марев и др. Единственото, което искам, е да ни дадат два квадратни метра площ на стадион “Тича”, където да поставим орнамента, нищо повече”, заяви още медикът.

Паметникът ще е бронзов и ще е в английски стил. Иван Моканов ще бъде облечен с фланелка на Владислав – първият шампион на България по футбол през 1925 година (б.а. Черно море е наследник на Владислав и Тича). “Всички виждаме как на други стадиони по света почитат историята си… Наближава шампионска годишнина, трябва да я отбележим подобаващо”, завърши Калинов.

* Идеята на д-р Калинов беше разгледана днес на заседание на Обществения съвет по култура в Община Варна. В общи линии членовете му бяха съгласни с предложението. На принципа “колкото повече, толкова повече” – Варна имала нужда от повече скулптурни произведения. Съветът обаче ще изиска от вносителя подробни визии на бъдещия паметник. Какво друго ще е необходимо, за да стане факт общинската благословия, репортерът на varnautre.bg не успя да чуе – той любезно беше помолен да напусне залата, тъй като ОБЩЕСТВЕНИЯТ съвет по култура “нямал навика да кани журналисти”. Така при “закрити врати” бяха обсъдени и останалите точки от дневния ред. Подобно ограничение за журналисти има и при останалите Обществени съвети, работещи в помощ на администрацията. Преди няколко месеца наш репортер беше помолен да напусне заседание на съвета по архитектура и градска среда.

Кариера като футболист
Иван Георгиев Моканов е носил екипа на Владислав от 1929 до 1944 г. и Тича-Владислав (1945). Има 210 мача и 14 гола в градското и областното първенство на Варна, както и държавното – републиканското първенство на България. Шампион и носител на купата на страната през 1934, вицешампион през 1928, 1930, 1938 и 1939 и трети през 1937 г. Има 4 мача за „А“ националния отбор (1934-1943). Моканов остава начело на отбора до 1960 и в периода 1964-68, когато вече носи днешното си име Черно море. Завършва Държавната треньорска школа през 1948 г.. „Заслужил треньор“ (1963), заслужил деятел на физкултурата. Със своите 52 години в служба на клуба, Иван Моканов е синоним на клубна вярност.

Иван Моканов започва кариерата си в младежкия отбор на Владислав през 1929 г. и две години по-късно вече е титулярен краен бранител в мъжката формация. Моканов е основен стълб в отбраната, отличаващ се със силата на удара си, което се е ценяло много при масово използваната тогава тактика на игра с изритани към нападателите топки. Поради това си качество, Моканов се превръща и в щатен изпълнител на наказателни удари за отбора. Пропускал е само един път от точката на дузпата. Дългогодишен капитан на Владислав и играещ треньор в предвоенните години от 1937 до 1944, както и при трансформацията на отбора в Тича-Владислав след войната. Иван Моканов дебютира за националния отбор на 21 май 1933 г. в Мадрид срещу Испания и изиграва последният си мач с националната фланелка на 6 юни 1940 г. в София срещу Словакия.

Кариера като треньор
Като треньор, Моканов се отличава с нюх към откриване на млади таланти и налагането им в представителния отбор. Плод на неговата работа е израстването на футболисти като Недко Недев, Иван Дервентски, Спас Киров, Стефан Богомилов, Божил Kолев, Стефан Янев, Дамян Георгиев, Тодор Марев. Част от тях достигат до националните формации и правят кариери в столични клубове. Със своите 4 години като играещ треньор на ФК Владислав и 17 години като старши треньор на Черно море, Иван Моканов оглавява класацията за най-дълго служещ треньор на клуб в национален мащаб. Под негово ръководство, Черно море постига престижни успехи в мачове срещу Аякс Амстердам, на 8 юни 1966 във Варна (3 – 1)[4], както и на турнето в Англия през същата година, когато отборът от Варна побеждава подгласника от предстоящото първенство на 1-ва дивизия, Нотингам Форест (1-0). Вече в напреднала възраст, Моканов се завръща за един сезон (1979-80) на кормилото на любимият си отбор, който е изпаднал в криза.