Дойде времето за юношите на Черно море

0
Виктор Митев

От както Стефан Генов пое Черно море преди година и половина, непрекъснато повтаря, че една от целите му е да наложи колкото се може повече юноши в първия отбор. Такава била и политиката на клуба. Какво обаче се случва на практика? Талантите от школата или яко търкат пейката, или влизат на терена за по 4-5 минути. Често на необичайни за тях позиции. А думите на Генов остават празни откъм съдържание. Защото, в крайна сметка, налагането на юноши не се изчерпва с това да ги повикаш да тренират за здраве в първия тим. Да, заради многото контузии, в последните кръгове в групата влязоха Слави Сталев, Георги Радев, Бекир Расим, Виктор Митев, Кристиян Димитров и Атанас Илиев. Колко от тях обаче играха? Митев има общо 51 минути в три мача, а Илиев записа 3-4 при загубата с 0:2 от Берое. Другите още чакат. Но докога? Притеснението от пускането на младоци би било разбираемо, ако Черно море се бореше за евротурнирите, но не и сега.

Сега е времето старши треньорът на Черно море да покаже, че има отношение към футболистите от юношеската формация на клуба. До края на първенството остават три мача – с Видима във Варна, гостуване на Светкавица в Търговище и още едно домакинство със Славия. Още със загубата от Черноморец в 23-ия кръг моряците загубиха каквито и да е илюзии, че могат да се борят за нещо повече от място в златната среда. А вече са и твърдо на осмото място. Така че трите двубоя до края са без значение за класирането и в тях съвсем спокойно може да се заложи на местните таланти. Какво по-хубаво от това Румен Николов, Илиян Капитанов, Виктор Митев, Георги Радев, Кристиян Димитров, Слави Сталев, Атанас Илиев, Бекир Расим и другите да получат шанс и да изиграят по 90 минути в трите срещи. Никой няма да им се сърди, дори ако грешат на терена. Така или иначе, Черно море губи с футболисти като Християн Попов и Симеон Симеонов в състава, поне да го прави със собствени кадри.

Само с пълни мачове тези безспорни таланти могат да израстнат. Естествено, до тях на терена трябва да е и Георги Илиев – човек, който е минал по техния път от школата към професионалния тим. Човек, който с хъса си и „зелено-бялото“ сърце, е станал любимец на феновете. Човек, който ще ги накара да играят уверено, и да не се притесняват от грешки. Едно е сигурно – тези играчи няма да посрамят емблемата, ако им се даде шанс. А по този начин Генов ще докаже пред публиката, че се е сраснал с черноморската идея и за 100-годишния си юбилей през 2013-а от отбора могат да се очакват по-сериозни успехи.

Кристиян Димитров