Бакари в схватка с традицията

5

IMG_2215

След 610 „сухи“ минути от началото на сезона и не малко пропуски в тях, Бакари най-после вдигна на крака феновете на Черно море. В самото начало на домакинството с Локомотив София от последния кръг 25-годишният испанец пое елегантно топката след извеждащ пас, напредна и с техничен удар в далечния ъгъл стори това, за което бе взет на „Тича“ през лятото. Бакари получава никак не малка заплата от варненския клуб, като в замяна от него се чакат голове. До събота обаче, такива липсваха, а критиките зачестяваха. Чернокожият щурмовак не играеше кой знае колко зле от началото на шампионата, показваше желание, но пропуските му натежаха твърде много. Логично изникна въпросът – задава ли се поредния крах на чуждестранен нападател на „Тича“.

През последните 10 и повече години в Черно море не веднъж и два пъти погледнаха извън границите на България в търсене на голмайстор. 14 чуждестранни нападатели от 11 националности се изредиха през моряците, Бакари е под №15. От тях едва един успя да спечели феновете на варненци, а други четирима се представиха на приливи и отливи, но все пак се разминаха с етикета „разочарование“. Единственият, за който на „Тича“ без условности си спомнят с добро е сърбинът Дарко Спалевич. През зимата на 2003 г. той дойде във Варна от гранда Цървена Звезда и през пролетния полусезон наниза 8 попадения в 12 мача. Впоследствие обаче напусна заради тежката финансова криза, обхванала клуба след убийството на Илия Павлов. Другите, които имаха и не лоши изяви бяха добре познатия у нас конгоанец Масена Моке, аржентинецът Адриан Фернандес, венесуелецът Хермес Паломино и французинът Брус Инканго. Всички останали се провалиха с гръм и трясък. За това най-красноречиво говори факта, че капитанът Георги Илиев има точно толкова голове за родния си клуб, колкото всички чуждестранни нападатели на Черно море през годините, взети заедно – 46.

За това на Бакари му предстои тежка битка с традицията. Ясно е, че притежава качества, иначе в противен случай не би стигнал до Еспаньол и мачове в Примера дивисион. Физиката му е респектираща, има и хубав демараж. До събота обаче така и не бе показал най-важното – завършващия си удар. Срещу железничарите изигра положението майсторски. Нужно е обаче доста по-често да го прави за да не се превърне в поредния провалил се легионер край морето. Трудното му начало е обяснимо, предвид разликите във всяко едно отношение между Испания и България. Никой не се съмнява, че Бакари е изживял културен шок през лятото, когато пристигна на „Тича“. Трябва обаче бързо да се отърси от него, ако не иска престоя му край морето да завърши скоропостижно. Просто няма друг начин, тъй като в България не сме свикнали да бъдем много търпеливи. Предстои да разберем дали този дебютен гол ще отключи головия му инстинкт (в Испания има 76 гола) или ще си остане моментен фойерверк, пише в статия “Тема Спорт”.

Чуждестранните нападатели в Черно море:

Играч                         Държава          Години      М      Г

Ники Курда               – Албания         – 1993/94 –    7      1

Илие Костел             – Румъния         – 2001/02 –    4      1

Анджело да Силва   – Бразилия        – 2002/03 –    6      0

Дарко Спалевич       – Сърбия           – 2002/03 –    12     8

Даниел Богданович – Малта              – 2002/03 –    7      1

Индзаги Донижио     – Гвинея Бисау – 2005/06 –    23     2

Маркос да Силва     – Бразилия        – 2006/08 –    34     5

Масена Моке           – Конго              – 2006/08 –    37    11

Тигран Гарабахтсян – Армения         – 2007/08 –     8      0

Фабиньо                  – Бразилия        – 2007/08 –    14     1

Адриан Фернандес  – Аржентина      – 2008/09 –    12     4

Марио Жардел         – Бразилия        – 2010/11 –    8      1

Хермес Паломино    – Венесуела      – 2011/13 –    35     6

Брус Инканго          – Франция          – 2012/13 –   10     4

Бакари                    – Испания          – 2013/14 –    9      1