Атанас Илиев и Георги Китанов са бъдещето на Черно море

125

Атанас Илиев и Георги Китанов са сред неколцината юноши, с които е свързано едно по-успешно бъдеще на Черно море. Двамата със сигурност ще получат предложения за първи професионални договори. При Атанас това ще стане, след като навърши 18 години на 9 октомври, а при Жоро – след една година. Денят 14 май 2012 г. ще остане специален за тях, тъй като при успеха с 2:1 над Видима Наско вкара първия си гол за представителния тим, а Гошо записа дебют. На Илиев му трябваха само 23 мин, за да се разпише за първи път в професионалния футбол. Първите си две минути на терена нападателят записа при своя дебют под Ааязмото, а останалите 21 – когато влезе срещу Видима. В 79-ата мин Наско не само опъна мрежата, но и донесе победата на своите. 5 мин по-късно на вратата за първи път се появи Жоро Китанов и малко след това остави трите точки на „Тича“, избивайки по виртуозен начин топката в корнер след силен шут на съперник.
„Бъдете убедени, че двамата няма да се променят след този мач и ще продължат да стоят здраво стъпили на земята. Наско и Жоро имат характер за футбол и са амбицирани да се развиват. Жоро предварително знаеше, че ще влезе накрая срещу Видима. Беше спокоен, защото е изиграл много международни мачове с юношеския национален тим, а и притежава психика за вратар. Затова не съм изненадан от неговото майсторско спасяване в края“, заяви за „Народно дело“ треньорът на талантите при юношите Тодор Каменов.

Дошли на „Тича“ от Добрич и Благоевград
Атанас Илиев и Георги Китанов са дошли на „Тича“ от Добрич и Благоевград. Като невръстен малчуган Наско почва с футбола в Добруджа и играе за детския тим на клуба и юношите младша възраст. Когато е на 15 години, талантът му е забелязан от Тошко Каменов и треньорът не се колебае да го вземе на „Тича“. Изборът се оказва правилен. Илиев повежда атаката на младшата, а по-късно и на старшата възраст. Преди няколко месеца качествата му допадат и на Стефан Генов и младокът почва да тренира с мъжете. „Наско е класически централен нападател. Добре сложен физически, играе и с двата крака, като по-силен му е левият. С глава също не прощава. Важно за него е също, че е комбинативен и маневрен, движи се по целия фронт на атаката и освен че бележи, създава и положения за другите“, казва за „Народно дело“ Тодор Каменов.
Китанов е роден в Благоевград, но малко по-късно семейството му се премества да живее във Варна и на 9 години той е записан в школата на „моряците“. На тънкостите във вратарския занаят го учи Георги Костов-Зъба, а от две години с него здраво работи Красимир Колев. „За Жоро е валидна приказката – Господ го е пуснал от небето и му е казал: „Стани вратар.“ Неслучайно е титуляр в юношеския национален тим и пази на по-големите национали. Въпрос на време бе да влезе и при мъжете. Сега само от него зависи докъде ще стигне във футбола“, заяви още Тошко Каменов.