Черно море-Мания с жалба срещу титлата на Гранд Про

0

Съществува вариант станалият преди броени дни шампион на България по футзал тим на Гранд Про-Коктейлс да остане без титлата. Съперникът му във финала Черно море-Мания е пуснал контестация, в която претендира, че сърбинът Йован Станчевич е бил картотекиран неправомерно за мача за титлата. „Според нас вината дори не е в хората от Гранд Про, тъй като те са били изрядни откъм документация. Грешката е по-скоро на чиновниците в БФС“, заяви президентът на маниаците Мартин Балулов.

Станчевич взе участие във финалния двубой, който противопостави двата варненски тима, и вкара три гола за успеха с 6:1. Треньорът на Гранд Про Димитър Пантев разкри, че тимът му е правил неколкократни проверки на документите по картотека, за да бъде изрядно всичко. „Той игра за нас в баража в Габрово, а като отидохме да играем нашата група в София ни казаха, че трябвало да го проверят още веднъж. А часът бе 17,15 в петък, тоест работното време на институциите бе изтекло. Така той можеше да бъде проверен чак в понеделник, което го вадеше от игра за нашата група за определяне на финалиста. Той не игра, а няколко дни по-късно от БФС ни казаха, че всичко е изрядно“, коментира Пантев.

По думите и на двата клуба, основният проблем във футзала ни е липсата на добре организирано и работещо ръководство. Бяха дискутирани въпроси относно формата на провеждането на държавното първенство по футзал, както и незаинтересоваността от страна на БФС към развитието на този спорт. Обсъждаше се въпросът от необходимостта да бъдат обучавани треньори по футзал или привличането на такива от чужбина, които с опита и познанията си да вдигнат нивото на този спорт у нас. Коментира се също, че не е нормално първенството да се провежда в рамките на 4 месеца, а в следващите 8 да се почива. Не е ясно кога ще е купата, какъв ще форматът, къде ще се организира турнирът, както и колко отбора ще участват.

Дискутиран бе въпросът и за липсата на квалифицирани кадри във футзала у нас. „За мен треньорите по футзал в България са самоуки. Трябва да започнем да квалифицираме хората, които се занимават с този спорт. Това, което се организира тук – курсът за лиценз в София е първото нещо, което се прави от 10 години насам във футзала в България. Струва ми се, че всичко е проформа, защото от УЕФА спускат директиви, че всички трябва да са лицензирани и ние трябва да отговорим на някакви изисквания”, коментира Пантев.