Бойчо Марев ще атакува титлата на Малта

0

Варненецът Бойчо Марев подписа договор за още една година с малтийския клуб по футзал Паола Даунтаун. 33-годишният състезател, който стана няколко пъти шампион на България с МФК Варна, е в малката средиземноморска държава от миналия септември. Със своите съотборници той стана трети в местното първенство, където тимовете са общо 10. В малтийския клуб е и още един варненец – Георги Герасимов, който бе привлечен там по настояване на Бойчо. „Когато преминах в Малта, отборът беше втори от последния шампионат, но се бе разделил с много свои състезатели. От предния сезон бяха останали едва двама-трима играчи. Съставът се изгради наново, а когато това стане, е много трудно да се постигнат бързи успехи. Затова според мен третото място си е добро класиране. Правеше впечатление, че през първите полувремена газихме съперниците си, но през вторите ни обръщаха. Случвало се е да е 6:2 за нас на почивката, а след това да падаме“, заяви за „Народно дело“ Бойчо.
Освен със силните си изяви на терена на Марев му се наложило да бъде и треньор на Паола Даунтаун. „На полусезона нашият наставник бе освободен и президентът на клуба ме помоли аз да поема отбора. Водих се на този пост неофициално. Върху мен падна сериозна тежест, тъй като, както и в България, играех без смяна почти 40 минути. Освен това нивото на отбора не беше толкова високо, може би като в България преди 4 – 5 години. Така се налагаше момчетата да учат основни неща. Ние завършихме трети в редовния сезон, след което играхме плейофи и пак станахме трети“, призна Бойчо.
За новия сезон президентът на клуба настоява Марев да бъде отново играещ треньор. „Това не ми се нрави много, защото трудно се съчетават пълноценно двете работи. Още когато бях в Хърватска преди години ми казаха ,че не е хубаво да бъдеш и треньор, и играч. Президентът обаче се отнася страхотно с мен, има ми голямо доверие и настоява да бъда играещ треньор. Дори да не приема, вече работя по селекцията. Георги Герасимов остава за следващия сезон, като в момента преговарям с брат ми Благовест, за да дойде и той. В малтийското първенство правилникът позволява в един мач да играят трима чужденци. Ние имахме и един либиец, който няма да остане за новия сезон, така че се освобождава едно място. Дано то да е за брат ми. С неговото привличане съм убеден, че имаме сили да се преборим за шампионската титла. Моите амбиции винаги са били за първото място. Другото, за което настоях пред президента и той се съгласи, бе да се тренира три пъти в седмицата. С две тренировки нищо не можем да постигнем“, категоричен е синът на легендарния футболист на Черно море Тодор Марев.
Собственикът на Паола Даунтаун осигурява изцяло бюджета на клуба. Той е адвокат, а освен това е в управителния съвет на пристанище.

Първенството не е професионално

Първенството в Малта е непрофесионално, но се развива изключително бързо, категоричен е варненецът. Организацията е на много високо ниво. „Допреди две години нивото е било много ниско, а сега се говори за голям прогрес. Има 5 дивизии, като най-долната играе навън на изкуствен терен. Останалите 70 тима в четирите дивизии са екипирани като професионалисти – с анцузите, фланелките, с топките и с всичко необходимо. Съдиите също са много добре обучени. Тренировъчният процес обаче не е професионален. Заниманията са колкото в България – по две на седмица, тъй като момчетата ходят да работят. Другите неща, които ни различават от професионалните първенства, са липсата на много публика в залата, както и предаването на двубоите по телевизия, въпреки че интерес за това вече има“, обясни Марев.
Наскоро в Малта са създали отделна федерация по футзал – нещо, за което варненецът отдавна говори, че трябва да има и в България. „Само така ще се развива този спорт. В тази федерация са президентите на клубовете. Те работят върху имиджа и подобряването на организацията в шампионата. Търсят спонсори, реклами, телевизии. Това е пътят“, каза бившият национал по футзал.
Интересното е, че в Малта има 6 – 7 зали, но двубоите от първенството се играят само в една.

Мисли да се установи там

Малта е малка островна държава, където туризмът е изключително силно развит. Бойчо Марев разкрива, че там има много българи. Той пък се разбира с местните на английски, тъй като всички владеят езика на бившите си колонизатори. Малтийският пък е много близък до арабския и е много труден.
Марев живее в Биркиркара в апартамент със своята приятелка – варненската хандбалистка Камелия Добранчева. Тя пък играе за местния клуб „Ла Сал“, който с идването й печели всички трофеи в страната.
Бойчо разказва, че плажовете са много красиви, но предимно скалисти. В Биркиркара е по-спокойно, а най-сериозно нощният живот кипи в Слиема и Сейнт Джулиън, където е пълно с плажове и дискотеки. Животът пък не е скъп. „По заведенията не е толкова евтино, но ако си пазаруваш за вкъщи храна и всичко необходимо от супермаркетите, цените са по-ниски от България. В Малта минималната работна заплата е 500 евро. Островната държава е малко по-голяма като територия от Варна. Иначе животът е много спокоен, престъпността е почти нулева, катастрофи няма. Социалното осигуряване е страхотно, дори бях чел, че е №1 в света. Ако имам възможност да се установя и да живея в Малта, бих го направил“, признава варненецът.

Бил №1 и на голям терен

Бойчо Марев е играл в продължение на два месеца и голям футбол в Малта. Президентът на „Паола Даунтаун“ притежава отбор от местната втора дивизия и варненецът му е помогнал в битката за оцеляване. „Преди година те са станали шампиони на трета дивизия, а в „Б“ група играх и аз. Целта беше да се спасим от изпадане и я изпълнихме. Аз вкарах 2 – 3 важни гола и ме избраха два пъти за играч на мача. Искаха да остана на големия терен, но отказах категорично, тъй като моят спорт е футзал и само се обърквам. Иначе в Малта Висшата лига е професионална, а останалите – не. В тях футболистите ходят да работят, но пък заплащането е много добро“, обясни Марев.

Тренира с  Черно море-Мания

Докато е във Варна, Бойчо Марев не спира да тренира. Той води подготовка с вицешампиона от последното българско първенство Черно море-Мания“ „Благодарен съм на собственика на клуба Мартин Балулов, с който винаги сме си помагали. Благодарение на неговия специализиран сайт за българския футзал пък успявам да следя и нашето първенство. За съжаление установявам, че тук няма напредък, а по-скоро развитието е назад. След края на МФК Варна, който бе очакван, отборите тръгнаха надолу. В годините бе натрупан опит с участията в Шампионската лига и с тренировките на хърватския специалист Мичо Мартич, но сега всичко е изчезнало. Виждам, че Черно море-Мания се развиват и пожелавам същото на всички останали варненски отбори“, заяви Марев.