Треньорът на България даде вота си за най-добрите в плажния футбол

1

7Старши треньорът на българския национален отбор по плажен футбол Симеон Христов изпрати своите номинации в категориите на традиционната анкета “Beach soccer stars 2017”, която световната федерация организира в края на всяка календарна година. Отличия на база гласовете на всички наставнии и капитани на държавите ще получат най-добрият вратар, играч и треньор, като ще бъде определена и символична петорка от играчи.

“Изключително трудно е да избереш от толкова много и добри играчи. Най-лесно ми беше с вратарския пост, където името на руския страж Максим Чужков, според мен, не подлежи на конкуренция. Великолепна година за него, в която е с главна заслуга за титлата на Русия в Евролигата, стана и шампион в най-силното клубно първенство, това на Русия. Най-яркият пример за класа на поста си – еднакво добър и в двете фази на игра, а на качетсвата му когато играе с крака, могат да завидят голям на брой от полевите играчи в света.

Призът на най-добрия играч за мен трябва да си поделят бразилците Катарино и Маурисиньо. Двамата направиха удивителен сезон като игра и резултати. Световни шампиони с Бразилия, победители в Шампионската лига с Брага и първенци в Русия с Локомотив. Изключително поливалентни като качества, с огромен коефициент на полезно действие и, не на последно място, атрактивни.

За треньор гласувах за наставника на Парагвай – Густаво Злоковик. За мен работата му заслужава уважение, тъй като е изградил отбор от световна класа, без да притежава потенциала на колоси като Бразилия, Португалия или Русия, например.

Да избереш най-добрата петица от играчи за годината е възможно най-сложната задача в тази анкета. Първо, сред номинираните 50 имена, според мен може да попаднат поне още три пъти по толкова, а път всеки от тях заслужава място в този символичен отбор. Все пак се спрях на вратаря Максим Чужков (Русия) и полевите играчи Катарино и Маурисиньо (Бразилия), Илоренц (Испания) и Ноел Отт (Швейцария)”, обоснова избора си Христов.