Страхотен успех в Гърция за децата на „Динамо 2021“ (Варна) – школата наследник на СК „Аспарух“

35
Страхотен успех записа детско-юношеската школа на „Динамо 2021 (Варна). Възпитаниците на треньора Валери Велинов спечелиха Великденския турнир, организиран от „P.A.O.K.Mundialito football academy“ в Кавала, Гърция. В надпреварата участваха осем отбора, като там бе и ОФК Варна. В групата си динамовци направиха 0:0 с Комотини, биха с 3:0 Кавала и отстъпиха с 1:2 срещу Врасидас, завършвайки на първото място. В заключителната фаза те биха с 6:4 ОФК Варна и с 5:1 Кавала, което им донесе и ценния трофей.
В Динамо 2021 тренират над 50 деца от 5 до 12-годишна възраст. Съоснователи на школата са Диян Станев и Станислав Станишев, а другите наставници са Валери Велинов и Тодор Кулев. Отборът е на първо място в четвърта група на първенството по футбол 5 в Североизточна България. Наскоро в мениджмънта бе привлечен и вратарят с дългогодишен стаж в „А“ група Георги Арнаудов, който всяка неделя се занимава с талантите на този пост в школата.
Освен в Гърция, динамовци участват и в други международни надпревари.
От клуба с гордост споделят, че основаният през 50-те години на миналия век футболен Динамо бележи своето изключително бързо развитие в организационен и спортно-технически аспект.
Ето как представят сами историята си от клуба на своята фейсбук страница:
„Като продължител на футболните традиции в квартал „Аспарухово“ и наследник на СК „Аспарух“ (1949 г.) ФК.“Динамо“ е футболното родно гнездо на едни от най-изтъкнатите футболисти не само на град Варна, а и няма да бъде пресилено ако кажем на България! Хора, които с техните изяви в групата на майсторите са карали цели стадиони да им стават на крака и да ги аплодират.
Едни от най-изтъкнатите футболисти започнали своята кариера в „Динамо“ са братята Никола и Бисер Димитрови, които със своите талант и футболни умения се превръщат в едни от най-добрите футболисти на Спартак Варна, а впоследствие единият от тях – Биско, както е известен във футболните среди на град Варна, става истинска легенда на клуба със записаните 224 мача за клуба като несменяем титуляр в продължение на цели 10 сезона, в които е отбелязал и мачове в европейските клубни турнири, някои от които срещу един от най-силните по това време отбори на континента – австрийският „Рапид“! Носител на бронзовите медали през 1955 г. финалист за националната купа през 1961 г. участник в „Б“ националния отбор на България! Неговият брат Никола (Колчо) е притежавал изкусни технически умения и вродено чувство за гол и бързо се превръща във водещ нападател на Динамо с 22 мача в „Б“ група! И впоследствие с 31мача и 8 отбелязани гола в „А“ група за Спартак (Варна), но тежка контузия в коляното предопределя неговата кратка история на елитен футболист… Други футболисти, започнали своята кариера в Динамо Аспарухово, оставили ярка следа в професионалния футбол, са нападателят на Спартак и впоследствие дългогодишен треньор в школата на клуба Георги Арнаудов, невероятния ляв защитник на Спартак и ЦСКА Димитър Ангелов-Чарли, бившия халф на Спартак Васил Максимов. Също така заслужават да се споменат имената на хора, отдали много години от младостта си на футбола в кв. „Аспарухово“ като Христо Попов, Георги Иванов-Маризана, чийто баща е бил шампион на България с Тича, Иван Вълчев, дългогодишните вратари Хенито и Тома Томов! Представянето на отбора достига своя връх в средата на 50-те години на миналия век, когато Динамо се класира на трето място в северната „Б“ група, и играе бараж за влизане в елитната А РФГ (1950 г.), където отстранява русенския Ф.К. „Торпедо“, но административно решение от високите партийни етажи на властта по това време възпрепятства участието на „Динамо“ в групата на майсторите!“
В отбора е играл и дългогодишния председател на Зоналния съвет на БФС-Варна Благой Калфов.
ФК Динамо 2021 набира деца за попълване на група „начинаещи“, родени 2015, 2016, 2017! „Квалифицирани треньори ще се погрижат за качественото базово футболно обучение на вашите деца! Очакваме ви на терените в Аспарухов парк и спортен комплекс „Студентска“! СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА „ДИНАМО 2021“, призовават от детско-юношеската школа.