Син на легенда започна със Спартак

0
Синът на известния в близкото минало футболист на Спартак Пламен Казаков – Драгомир, започна тренировки с представителния тим на клуба. „Ще опитам да си намеря отбор в България, въпреки че няма да е лесно. Благодарен съм на ръководството на варненския клуб, че ми даде шанс да тренирам и от мен зависи дали ще успея да впечатля треньора“, заяви за „Народно дело“ 23-годишният Драгомир Казаков. Последният е започнал да гони топката в детския тим на спартаклии, когато е бил но 8 години. Две години по-късно родителите на Драго заминават да живеят в ЮАР, а през периода 2004-2005 г. работят за около 18 месеца в Мадрид. Там Драго играе за детския тим на Хетафе, но след като фамилията се завръща в Йоханесбург, облича екипите на детски и юношески формации в академии. Участва също и в контролни срещи на мъжки тимове, тъй като още се ползва със статут на чужденец и няма право да играе в елитната група и втора дивизия. „Нашите са подали молба за поданство и всеки момент очакваме да го получим. Въпреки това, ако успея да подпиша договор с български клуб, няма да бързам да се връщам в ЮАР“, каза още Драго, който в момента учи задочно за висше образование в университет в Йоханесбург.
Казака бил треньор и шеф на „Черните асаци“
През последните години в Йоханесбург Пламен Казаков е треньор и спортно-технически директор на „Черните асаци“. Футболната академията се издържа от двама гръцки бизнесмени и си сътрудничи с друг футболен клуб. „Тренирах деца от 10 години, после юноши и мъже. След това бях и директор. Много мои възпитаници спечелиха престижни турнири, а после попълниха по-силни мъжки отбори. В момента съм в отпуск и през януари трябва да се завърна в ЮАР, тъй като дотогава очаквам да съм станал поданик на държавата. Отдавна сме пуснали молби със съпругата и сина ми, но процедурата е бавна и изисква време“, заяви за „Народно дело“ Казаков. 50-годишният бивш халф има треньорски лиценз „А“, а в близко време планира да запише курс за „Про“.
Пламен призна още, че е приятно изненадан от започналото обновяване на базата на Спартак. „Поставено е начало, което все пак е нещо, тъй като дълги години по базата не бяха правени дори козметични промени. Когато отидох на „Локомотив“, вече я нямаше култовата сгурия, от която още имам белези по краката, но пък този изкуствен терен позволява целогодишно да тренират мъже и таланти, дори и при лошо време“, допълни Казаков. Неговото желание е възможно най-бързо да се възстанови тревното покритие на централния терен на „Локомотив“, а стадион Спартак“ да се приведе във вид, подобен на съоръженията в Разград и Ловеч. „Не мисля, че това са само мечти, още повече че скоро родният ми клуб може да има едно по-успешно бъдеще. Аз цял живот ще съм спартаклия и е нормално да искам най-доброто за моя Спартак. Дано се направи необходимото, за да се върнат феновете на трибуните напролет. По мое време аз не съм играл пред по-малко от 5000 зрители на стадион „Спартак“ и на мачовете с Чавдар и Любимец ми стана болно, като гледах едни мълчаливи 300-400 души“, завърши Пламен.