На този ден преди 35 г.: Спартак игра на митичния “Олд Трафорд” (СНИМКИ)

303

На този ден преди 35 години футболният Спартак играe втория си най-велик мач на чужд терен в европейските турнири, пише „Петел“.

Варненци излизат срещу Манчестър Юнайтед в среща реванш от 1/8-финалите на турнира за КНК пред 50 000 зрители на „Олд Трафорд“. След като бие с 2:1 във Варна, Юнайтед не допуска изненада у дома, и след втора победа, този път с 2:0, с общ резултат 4:1 се класира за 1/4-финалите.

Двата гола за „червените дяволи“ бележи Франк Стейпълтън във 2-рата и 31-ата мин.

За варненци остава утехата, че и досега са единственият български отбор, играл в Европа срещу английския и европейски гранд от Манчестър.

 

Манчестър Юнайтед – ЖСК Спартак 2:0

2:0 Стейпълтън – 2, 31 мин.

Манчестър Юнайтед: Бейли, Дъксбъри, Албистън, Моузис, Моран (65-Демпси), Маккуин, Робсън, Макари, Стейпълтън, Уайтсайд (78-М. Хюз), Греъм

ЖСК-Спартак: Красимир Зафиров, Ниазим Исмаилов, Сашо Борисов, Владимир Николчев (60-Красимир Венков), Асен Михайлов, Румен Димов, Ради Радомиров, Борислав Гьорев, Емил Личев, Живко Господинов (70-Георги Алексиев), Стефан Найденов

Стадион: “Олд Трафорд”, 50 000 зрители

Съдия: Ериксон (Швеция)

Жълти картони: Михайлов, Исмаилов

Тайните служби следят Румен Димов

Тайните служби са следили Румен Димов по време на реванша в Манчестър. Причината е, че след първия мач на „Юрий Гагарин“ Димов бележи гола за спартаклии и след двубоя английски фоторепортери му изпращат страхотна снимка от попадението. Оказва се, че никой български фотограф не е запечатал мига на гола. Въпреки че писмото със снимката е адресирано до варненския клуб, в онова време този подарък от “вражеска” страна не е посрещнат много добре.

Когато „Спартак“ тръгва за реванша в Англия, към Димов са прикачени три ченгета, за да следят всяка негова стъпка. На летището в Манчестър всички английски журналисти се втурват към Румен и го карат да направи знак с два пръста – все едно че на “Олд Трафорд” ще вкара два гола. „Куките“ беснеят, защото си мислят, че става въпрос за знака на победата, на хипитата и на свободата.

Отборът отсяда в 12-етажен хотел, а играчите са заобиколени от деца за автографи.

Жиката: В Манчестър ни посрещна типично английско време – мъгла и хлад

Покойният вече ас на „Спартак“ от 80-те години Живко Господинов е с огромна заслуга родният му тим да играе в Европа. Жиката бележи фамозен гол за успеха над Левски с 1:0 в Казанлък и праща своите на финал за Купата на България (на снимката по-горе е този отбор). Спартак губи от ЦСКА с 0:4 в Пловдив, но като финалист получава правото да играе в турнира за КНК, където среща „червените дяволи“.

Приживе за „Народно дело“ Живко Господинов заяви за двубоя в Манчестър: „Спомням си, че самолетът кацна в Прага, за да зареди, а в Манчестър ни посрещна типично английско време – мъгла и хлад. От атмосферата на трибуните по време на самия мач аз лично не бях изненадан, защото вече бях играл пред повече публика и на по-големи стадиони. Повечето от нашите играчи обаче за първи път усетиха тръпката от подобна футболна обстановка.“

Красимир Зафиров: Това е най-силният ми мач, публиката скандираше името ми

Вратарят на „Спартак“ Красимир Зафиров заяви, че мачът на „Олд Трафорд“ е най-силният в кариерата му. „Треньорите още не бяха седнали, когато в 30-ата сек Стейпълтън ме прехвърли и откри резултата. После обаче извадих много. Те атакуваха неспирно, шутираха към вратата откъде ли не, но аз имах късмет да спася всичко. С изключение на второто попадение на Стейпълтън. Това е най-силният мач в кариерата ми. Чувството да играя на митичния „Олд Трафорд“ бе неописуемо, особено когато чух над 50 000 зрители да скандират името ми. На другия ден имаше мои снимки и хубави думи за мен в английската преса. И до днес тръпки ме побиват, като се сетя“, върна се години назад пред „Народно дело“ Зафиров (на снимката).

Последният си спомни също, че на тренировката преди мача Благой Калфов му биел удари и той разкалял тревата пред голлинията. „Чудех се как ще пазя на другия ден, ако тази кал изсъхне, а преди двубоя с изненада установих, че домакините са сменили чимовете.“

След срещата Зафиров е присъствал и на друга любопитна случка, когато като капитан заедно с треньора Людмил Горанов влязъл в залата за пресконференции: „Няколко футболисти на „Юнайтед“ поискаха да влязат в кафе-бара, но двама полицаи преградиха пътя с щитове и не ги пуснаха. Наложи се президентът на клуба да се намеси, за да оправя положението.“

Зафето разкри още, че вратарят на „червените дяволи“ Гари Бейли му подарил пет свои фланелки и два чифта ръкавици. „Дълго време след това пазих с тях, а впоследствие ги дадох на приятели“, завърши Зафиров.

 

Преди първия гол Калфов стоял прав пред инвалиди
Помощник-треньорът на „Спартак“ Благой Калфов и всички от резервната скамейка на варненския тим още не били седнали преди първия гол на Франк Стейпълтън. „В 20-ата/30-ата сек стояхме прави, тъй като проявихме уважение към преминаващите край нас инвалиди с колички. В този момент Стейпълтън откри резултата. Нашата единствена цел беше да се представим достойно и успяхме, а Асен Михайлов опази тяхната звезда Норман Уайтсайд“, каза за „Народно дело“ Калфов. Последният призна още, че бил силно впечатлен от поведението на английската публика: „Тя аплодираше всеки майсторски пас и отиграване на футболисти от двата отбора. До този момент нашите играчи не бяха изпитвали подобно приятно усещане по време на мач на чужд терен.“
Асен Михайлов: Домакините четяха вестници преди мача

Стожерът в защитата на „Спартак“ Асен Михайлов останал сащисан от поведението на домакините преди мача. „Ние загрявахме в коридора между двете съблекални. Тяхната врата бе отворена и видях как Гари Бейл, Морън и още няколко играчи четяха спокойно вестници. Казах си: „Тези мач ли ще играят, или ще отбиват номера. Явно не ни вземат насериозно.“ Малко по-късно усещането, че не ни броят за футболисти, се потвърди при излизането ни на терена. На трибуните имаше едва около 10 000 души и стадионът изглеждаше празен. 20 мин по-късно обаче, след като вече бяхме по екипи и тръгвахме за началото на срещата, трибуните бяха пълни“, спомни си железният бранител.

 

Сашо Борисов респектиран от Боби Чарлтън

Един от най-добрите защитници на „Спартак“ срещу „Юнайтед“ е и Сашо Борисов, персонален пазач на “ирландския танк” Франк Стейпълтън. “За нас беше огромна чест да излезем срещу толкова именит съперник. Пазя прекрасни спомени от мача, а и забравя ли се подобна футболна привилегия – каза Борисов. – Имахме страхотен респект от сър Боби Чарлтън. Помня препълнените трибуни, помня заряда, в интерес на истината може би ни и надиграха. Аз играех като последен в защитата, в моята зона оперираше Стейпълтън – един от най-класните централни нападатели в Европа. На реванша си имах работа и с друг техен изключителен централен нападател – Лу Макари. Още в началото Стейпълтън ни препарира с удар отдалеч. Но мисля, че стояхме достойно на терена и в двата мача. Ние също бяхме силен отбор с много добри играчи.”

Автор: Недко Петров, „Петел“