След 20 години Георги Илиев каза „край“

144

Легендата на Черно море Георги Илиев приключи футболната си кариера. След точно 20 години по терените днес, на 15 декември 2019 г., Жоро изигра последния си мач на професионално ниво. За съжаление не го направи с екипа на родния Черно море, както подобаваше след дългогодишната вярна служба на „Тича“, но тази тема няма смисъл точно сега да се отваря. Със сърцата си игра, с морала и с отдадеността към Черно море, през годините той си извоюва статута на една от най-значимите фигури в клубната история на моряците.

Всъщност Жоро не изигра и първия си мач на професионално ниво с екипа на Черно море, а го направи със Светкавица в „Б“ група през пролетта на 2000 г. Явно просто така му е било писано. Приносът му за моряците в общо 13-те сезона в първия състав обаче е изключителен.

Прекарайте незабравима вечер на Нова година в хотел “Елеганс” и Black Sheep. Вечеря и нощувка за 145 лева

Георги Илиев окачи бутонките като №1 по изиграни мачове на най-високото ниво в родния футбол – 461. От тях най-много са за Черно море – 318, а останалите са за Локомотив Пловдив (86) и ЦСКА (57). Головете му в „А“ група са 86, като 71 от тях са за моряците, което го нарежда на 2-ро място във вечната ранглиста след Стефан Богомилов.

Общо в кариерата си на клубно ниво във всички турнири халфът има 568 мача и 105 гола. Записа 24 срещи и за националния отбор, като определено може да се гордее с това, което постигна на футболните терени. Остава завинаги в историята като един от най-сърцатите играчи, подвизавали се в елитния ни шампионат.