Преди 40 г.: Спартак завършва втори и оставя зад себе си Левски с Гибона, Сираков и Боби в състава

195

На този ден пред 40 години едно незабравимо футболно поколение на Спартак (на снимката) постига голям успех, пише „Народно дело“. В елитна група за юноши старша възраст на България спартаклии завършват на второ място и се окичват със сребърни медали. Те оставят зад себе си Левски, в чийто състав са Божидар Искренов-Гибона, Наско Сираков и Борислав Михайлов. „Сините” завършват трети, а шампион е ЦСКА. Пламен Казаков от Спартак става голмайстор на групата с 32 гола.

——————-

Налага ви се извънредно бизнес пътуване до Варна? Хотел “Елеганс” в центъра е перфектният ви избор на локация

——————-

„В последния мач гостувахме на ЦСКА и трябваше да завършим поне наравно, за да станем втори. Те водеха с 1:0 и ни счупиха от ритане, но накрая изравнихме за 1:1. В тунела преди награждаването левскарите обвиниха цесекарите, че са ни пуснали и двата отбора се сбиха за кратко.”, връща се назад в спомените си пред „Петел” асът на старшата на Спартак Пламен Казаков.

Освен него сред сребърните медалисти блестят Асен Михайлов, Мустафа Демирев, Валентин Пейчев, Исмет Шукриев – Пелето, Николай Господинов, Слави Харалампиев, Ботьо Ботев, Евгени Цачев, Георги Гочев, Веско Николов и Емил Райчев. Треньор на тима е Лазарин Кючуков.

————————-

Efbet с нов уникален бонус – 1000 лв. за казино. Регистрирайте се за секунди тук!


————————-

Впоследствие Казаков и Асен Михайлов стават част от най-успешното поколение в историята на Спартак – в периода 1982/1984. Демирев, най-вече, Шукриев и Господинов също играят за мъжкия тим, а Вальо Пейчев прави кариера в Добруджа.

„Бяхме страхотен отбор и колектив. На стадион „Спартак“ винаги ни гледаха 3000-4000 души, че и повече на напечените мачове. Сега често се чуваме с моите съотборници, когато можем, се виждаме, и се връщаме към хубавите спомени на терена. Жалко, че Слави и Пелето си отидоха толкова млади.”, допълни Казаков.

Вицешампионската титла е втора и последна до този момент за старшата възраст на Спартак. Преди това втори в тази възраст в България са завършвали още пет поколения на клуба – през 1943, 1946, 1947, 1969 и 1974 година.

Любопитно, че две години по-рано поколението на Казаков постига и най-големия успех за юношите младша възраст на Спартак, след като завършва втори в България през 1978 година. Това постижение в тази възраст е повторено само веднъж – през 1992 година.