Петото издание на Минифутболна лига-Варна стартира с нов формат

7

МФЛ-ВарнаС нов формат стартира петото издание на Минифутболна лига-Варна. За първи път тази година участващите отбори ще са разделени в три лиги – Първа, Втора и Трета. Съставите са разпределени в тях според класирането си от минали години, като в края на сезона ще има изпадащи в по-долни и влизащи в по-горни дивизии отбори. Този формат е утвърден от организаторите за следващите пет години.

Първа лига стартира на 8 октомври (понеделник), а в нея са настоящият шампион МФК ЦСКА, неговите подгласници МФК Балерините и Дубала, както и съставите на Макао, СОД-DSC, Любимец 13, Волов, Годзила, Пекарни „Чочо“ и Лудогорец Доброплодно. Този четвъртък на официална церемония в зала „Варна“ на хотел „Черно море“ ще бъде изтеглен жребият за надпреварата, който ще бъде излъчен пряко в националния ефир на телевизия B1B Action. Именно тази медия ще предава пряко двубоите от Първа лига през този сезон в ефира и на сайта си. Това се случва за първи път в България и е голяма крачка напред в развитието на Минифутболна лига-Варна.

Първите три отбора в крайното класиране на първенството ще придобият право на участие в Шампионската лига на Българската асоциация по минифутбол. Там те ще си съперничат с над 60 тима, излъчени от шампионатите в повече от 27 града в България. Последните два състава ще изпадат във Втора лига, а осмият в подреждането ще играе плейоф с третия от втория ешелон.
Първенството на Втора лига също ще бъде съставено от 10 отбора – Албион, АФК Ботев 18, Хищници, Патриот, Сони М, Пулс, АФК Абсолют, Интерстарс, МФК Владислав и МФК TNT. Те стартират една седмица след колегите си от Първа лига, а изпадащите и влизащите в горна дивизия ще са на същия принцип.
Най-късно ще започне първенството на най-ниското ниво – Трета лига. То стартира в началото на ноември и ще е единственото, в което тимовете ще се срещат два пъти помежду си.
Всички двубои ще се играят в залите на спортен комплекс „Гетсби“.
Припомняме, че първенството на Минифутболна лига-Варна се проведе за първи път през 2014 г., когато на старта на 1 ноември играха МФК Локомотив и МФК Патриот. През годините в надпреварата участие са взимали доста бивши футболисти от „А“ група, сред които бившият национал Милен Петков, Радомир Тодоров, Марин Петров, Николай Станков-Деко, много национали по футзал и плажен футбол, сред които Даниел Димов, Добромир Господинов, Георги Карагеоргиев, Мартин Великов и други.
Шампиони досега са ставали МФК Локомотив (2014/15), Респект (2015/16), МФК ЦСКА (2016/17 и 2017/18).