Павел Адамов: С победите си направихме България разпознаваема на картата на плажния футбол

49
ALGHERO, SARDINIA - SEPTEMBER 07: Euro Beach Soccer League Superfinal 2018 at Lungomare Barcellona on September 07 in Alghero, Sardinia. (Photo by Manuel Queimadelos)

Автор: Полина Петрова, „На спортна вълна“, в-к „Черно море“

Павел Адамов е един от ключовите състезатели в отбора на МФК Спартак“ (Варна), който за четвърта поредна година спечели шампионската титла на България по плажен футбол. Част е от тима от 2012 г. и е известен с атрактивните си задни ножици, след които нерядко поразява противниковата врата. Срещаме се след края на държавното първенство, в което тази година МФК Спартак надделя без загубен мач. Зад радостта от спечеления трофей обаче прозира и горчивина – заради отнетия шанс на националния отбор за поредна година да представи достойно България във финалите на Евролигата. Плажните лъвове заслужиха квотата за турнира на най-добрите във Фигейра да Фош, след като завършиха втори в предварителна група 1 на надпреварата.

– Павел, с отбора на МФК „Спартак“ спечелихте шампионската титла по плажен футбол, без да загубите и мач. Толкова ли лесно беше, колкото изглежда отстрани?

– Не бих казал, че успехът дойде лесно. Резултатите, които постигаме, са плод на многобройните часове, прекарани в тренировки, и отдадеността на всеки един от отбора за общата кауза.

– С какво превъзхождахте останалите отбори през тази година?

– Най-вече с енергията, която всеки от нас влага в плажния футбол, а колкото повече енергия отделяш за нещо, толкова по-добър ставаш в него. Няма как, без да тренираш, да се надяваш на резултати. Нашият отбор направи над 60 тренировки този сезон. Другите отбори не знам дали имат и 5.

– Кой от съперниците ви затрудни най-много?

– Отборът на МВР, както и миналата година.

– За поредна година с МФК „Спартак“ прекрачихте груповата фаза на Шампионската лига. Доволен ли си от представянето?

– Прекрачването на групите само по себе си е успех, разбира се, но имахме шанса и качествата да се класираме и по-напред.

– Ти си част и от националния отбор, няма как да не те попитам за достойното представяне в предварителната фаза на Евролигата и проваленото участие във финалите…

– Това е много болна тема за мен и за останалите момчета от отбора. Всички ние месеци наред живяхме и тренирахме с едничката цел да представим достойно родината на тези финали и, вярвайте ми, имахме качествата, волята и вярата да го направим. Не само е жалко, а дори е срамно да се класираш на финали на Евролигата и федерацията ти да не те изпрати поради “административни“ причини. Това класиране е плод на много усилия и много лишения от наша страна. Постигнахме го за сметка на времето, откраднато от нашите семейства, работа и приятели. Отделихме това време за плажен футбол с вярата, че го правим не само от любов към спорта , а и за да можем да представим родината по най-добрия начин. Ако погледнете резултатите на националния отбор, ще разберете, че тези лишения и отдаденост не са напразни. Но сме безсилни пред решенията на хора, които от офисите си си поставят за цел да погребат единствения национален футболен отбор с възходящо развитие.

– Ще продължите ли с плажния футбол?

– Времето ще покаже… След действията на тези родоотстъпници се запитвам дали да отделям енергията и времето си за нещо, което други с лека ръка захвърлят и се опитват да заличат.

– Ти самият защо се насочи към този спорт и преди колко време?

– Футболът винаги е бил моята страст, а плажният футбол ме привлече със своята атрактивност преди 9-10 години.

– Коя от победите, които сте постигнали до момента с МФК „Спартак“ и с националния отбор, ти е най-скъпа?

– Всички победи са скъпи, особено постигнатите с националната фланелка. Всяка победа с националния екип те кара да се гордееш, че си допринесъл за това България да е все по-разпознаваема на международната карта на плажния футбол.

– Вашите успехи със сигурност привличат към плажния футбол все повече фенове. Какво според теб трябва да се направи още за популяризирането на този спорт у нас?

– Най-вече хората, от които зависи плажният футбол – „администрацията“, трябва да го пожелаят истински и да осъзнаят переспективата за развитие на този спорт. След това е всичко останало. Ще се намерят и спонсори, и млади спортисти, но хората на върха, от които зависи плажният футбол, трябва да работят безкористно, с вяра в бъдещото на спорта и желание за неговото развитие.

– Освен намирането на финансиране кои са другите трудности, които срещате?

– „Административните“ причини много пречат (смее се).

– Какво ти дава и какво ти отнема решението да се занимаваш с плажен футбол? Как успяваш да го съчетаваш с другите си ангажименти?

– Не е лесно… Често любимите ми хора са лишени от присъствието ми заради плажния футбол. Работата също понася „жертви “ от моето отсъствие. Искам да благодаря на семейството си и на всички, с които работя, за разбирането, помощта и съпричастността към моите спортни изяви. Нека знаят, че имат принос за всеки един успех на отбора както на национално, така и на клубно ниво.

– Какви качества трябва да притежава един футболист, за да успее на пясъка?

– Да има желание да се развива и воля да се усъвършенства.

– На какво се дължи силният отборен дух на МФК „Спартак“, респективно и на националния отбор?

– На отдадеността и волята на всеки един от нас. На вярата в съотборника, застанал рамо до рамо с теб, готов да поправи грешката на другия. От сърце благодаря на всеки един от отбора и знам, че без приятелството и подкрепата помежду ни нямаше да сме това, което сме.

– Как се изгражда добрият колектив?

– С постоянство, с искреност, с вяра…и с треньор като Симеон Христов…