На 84 години почина Стефан Янев

67
На 84 години почина легендарният варненски футболист, а впоследствие успешен спортен журналист и писател Стефан Янев. Полузащитникът и капитан на „моряците“ от 60-те години на ХХ век е роден на 3 април 1939 г. във Варна. Автор е на 17 книги, свързани с Черно море, с историята на варненския и на българския футбол. Коментирал е на живо няколко световни и европейски първенства по футбол.
Той играе 10 години като полузащитник в отбора на Черно море между 1959 г. и 1969 г. С екипа на моряците има 229 мача и 16 гола в „А“ група, а общо всичките му срещи за клуба надхвърлят 350. Взема участие в близо 100 международни двубои. Прекратява футболната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на спортната журналистика.
Кореспондент и коментатор на БНТ на световните първенства в Испания’82, Мексико’86, Италия’90 и САЩ’94, а като радиорепортер отразява Франция’98 и европейското първенство в Англия през 1996 г. Автор и съавтор на 17 книги на футболна и спортна тематика.
Печелил е първа награда от национални конкурси за спортен разказ, носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак на Съюза на българските журналисти.
„Книгите са най-значимото в моя живот. Все пак мисля, че оставям нещо след себе си. Значима история, която заслужаваше да бъде описана. Успяхме да го направим заедно с Иван Карабаджаков и Димчо Димитров, които също имат много голяма заслуга“, бе казал на 80-годишния си юбилей през 2019 г. Янев.
Преди да дойдат книгите обаче, първо е футболната кариера. Стефан Янев играе на най-високо ниво у нас в продължение на 10 години. Влиза в отбора на Черно море през 1959 г. и бързо се утвърждава като основна фигура. Дълго време е капитан на един от най-респектиращите състави в клубната история на моряците – този от 60-те години на миналия век, в който личат имената на футболисти като вратарят Иван Иванов, Димитър Боснов, Янко Атанасов, Иван Василев, Абил Билялов, Божил Колев, Здравко Митев и Стефан Богомилов. Отборът неизменно е в горната половина на таблицата в „А“ група, но не успява да постигне повече от четвърто място през сезон 1968/69.
„По онова време нямаше как ЦСКА и Левски да не бъдат на първите две места. Като военни ние бяхме към армейците и почти всички мачове им ги давахме. През 1964 г. ги победихме с 2:1 в София и на следващия ден ни свалиха пагоните. Вече не бяхме военни и нямаше къде да работим. Невероятен куриоз. От мичман станах служител в корабостроителницата“, разказваше приживе Янев.
Той считаше за един от най-значимите моменти в кариерата си турнето със сборния отбор на Варна през август 1966 г. в родината на футбола Англия, която току що е станала световен шампион за първи и последен досега път. В първия си мач варненци побеждават с 1:0 Нотингам Форест, а във втория завършват 1:1 с Ковънтри с гол именно на Янев. „Никога няма да забравя това попадение. Абил Билялов центрира от пряк свободен удар, изпреварих всички и забих топката с глава във вратата“, спомняше си легендата на моряците.
Той спира с футбола на 29 години след като получава предложение за работа в радиото. „В деня, в който беше решено, че ще започна работа там закъснях за първи път в живота си за тренировка. Отидох на „Тича“ и казах на Иван Моканов (б.а. легендарен треньор на Черно море), че спирам с футбола и ще бъда журналист. Той ми отвърна да остана още година-две, а после ще стана треньор. Попитах го след 30 години като треньор дали е доволен, а той не отговори положително. Призна, че е много трудно“, разказваше още Янев.
Така той се посвещава на новата си професия, в която е не по-малко успешен от кариерата си на терена. „Да бъда на толкова много световни първенства за мен беше сън в лятна нощ. Уникално усещане. В Испания през 1982 г. стоях рамо до рамо с Пеле в журналистическата ложа, който беше гост коментатор на бразилската телевизия“, спомняше си също Янев.
На 80-годишния си юбилей той призна, че се наслаждава на играта на Георги Илиев: „За мен той е един от най-големите, ако не и най-големият в историята на Черно море. Играе на идентичен пост с моя. Впечатлява с интелект и коректност“.
Екипът на „Арена Варна“ изразява съболезнования към близките на Стефан Янев!
Почивай в мир, бате Чечи!