Навършиха се 66 години от рождението на Живко Господинов

3

Навършиха се 66 години години от рождението на иконата на Спартак Живко Господинов и всички симпатизанти на ФК Спартак и тези, които са били свързани със „соколите“ преди и сега, ще си спомнят днес за него.

Жиката, считан с основание от специалисти и привържениции за най-голямата легенда на ФК Спартак, е роден на 6 септември 1957 година.

Той беше лидер и вдъхновител на най-успешния отбор в историята на клуба от периода 1982/1984, когато Спартак стана трети в „А” група, стигна финал за купата на България и се класира за 1/8-финал в европейския турнир за КНК. Там във втория кръг отпадна от Манчестър Юнайтед, но и досега варненци остават единствения наш тим, срещнал световния гранд в официални мачове.

Господинов е голмайстор №1 на ФК Спартак, като в „А” и „Б” група е вкарал 101 гола. Асистенциите и участията в голови атаки на Жиката пък също са с трицифрено число.

В периода 1983/1986 година Живко бе и неизменна част от националния отбор. За него той има 39 мача и 6 гола, като на световното първенство в Мексико през 1986 година игра в 3 от 4-те срещи на нашите. Тогава националите за първи път излизат от групата си и се класираг за втора фаза на финали на Шампионат на планетата.

Живко Господинов изпъкваше на терена с футболен интелект и скоростна техника, които му позволяваха да изработва и да бележи с лекота голове, и именно заради играчи като него поколения българи се запалиха по футбола.