Навършват се 90 години от рождението на Димитър Боснов

43

Вярност, чест, отдаденост. Това са думи, които прекрасно подхождат на личността на железния Димитър Боснов. Днес отбелязваме 90 години от рождението на един от най-митичните бранители в клубната история. В периода между 1955 г. и 1970 г. той изиграва 343 мача за Черно море в „А“ РФГ, с което се нарежда на 3-о място във вечната ранглиста на клуба по участия в елитното първенство.

Боснов е родом от Сливен, не е възпитаник на детско-юношеската школа на моряците, но с годините става символ на преданост към черноморската идея. И може да служи за пример на младите, как се обича клуба и как се „воюва“ безстрашно за името му. Роден през 1933 г., той пристига във Варна на 22-годишна възраст и остава тук завинаги. Още след първите си мачове се превръща в неизменен титуляр. Печели доверието на треньора Иван Моканов и съотборниците си, както и любовта на публиката. Играе като десен бек, а по-късно и като ляв бек. Отличава се с подвижност, пъргавост, борбеност и най-вече с изключително сърцата игра. За него няма нищо по-обидно от това да види гърба на съперника си. Демонстрира висок дух, хъс и воля. Успоредно с това обаче, никога не преминава границите на коректността. Нито веднъж в кариерата си не е отстраняван от игра.

Има на сметката си само един гол, но пък за сметка на това паметен. На 13 август 1966 г. носи победата с 1:0 като гост срещу Нотингам Форест, който месеци по-късно става вицешампион на Англия. Още във 2-та минута Боснов посреща една избита топка и от близо 30 метра я забива в долния десен ъгъл на вратата на Питър Гръмит, като с изпълнението си печели овациите на трибуните на „Сити Граунд“. След последния съдийски сигнал играчите на Нотингам правят шпалир при изхода на терена и изпращат черноморци с аплодисменти.

На 34-годишна възраст бранителят е избран за Футболист №1 на Варна за 1967 г., като три години по-късно прекратява състезателната си кариера. След това работи като наставник в детско-юношеската школа на Черно море. Няколко пъти е и помощник-треньор на представителния отбор. „Варна е люлка на българския футбол! Още от 1909 г.! Болно ми е, че вместо да се гордеем с това, ние не зачитаме традициите си. Не трябва да позволяваме никой да променя историята и трябва да браним името на нашия клуб“, споделя Боснов в последното си интервю през месец май 2011 г. Десет месеца по-късно легендарният бранител умира на 79-годишна възраст.