Мениджърите на МФЛ-България завързаха сериозни международни контакти на голям форум в Турция

136
МФЛ-България
Двама от основателите на Минифутболна лига-България – Николай Хаджиев и Тодор Иванов, участваха на изключително престижния форум „Хестурекс“, който се проведе в турския курорт Анталия. Той обединява здравето, спорта и туризма и на него присъстваха 5000 мениджъри от тези три сфери от цял свят. 100-има от тях, включително Хаджиев и Иванов, бяха с по-специален статут. Всички бяха в огромна зала, а много фирми от Турция и други страни проведоха срещи с тях.
Интересът към българските представители, които бяха общо петима, бе доста сериозен. Ники Хаджиев разкри, че е провел девет срещи, а шефът на Кондор Холидей Тодор Иванов, който за втора година участва във форума – около 15.
Всяка една една от големите федерации на Турция имаше представители на „Хестурекс“, включително тези по футбол, плувни спортове, тенис на корт, голф, биатлон, хокей на трева, стрелба, бадминтон и много други.
Там бяха и представители на други международни федерации, а сред ВИП-гостите бяха министрите на спорта и туризма на Турция, принцесата на Гана и други.
Срещите преминаваха във формат B2B и бяха с цел договаряне на бъдещо сътрудничество в сферата на спорта, здравето и туризма между фирмите и въпросните федерации или други организации.
Българите се запознаха с уникалните условия за спорт и туризъм в местните курорти Белек, Анталия и Лара. Те проведоха срещи с президентите на няколко международни федерации, сред които тази по плувни спортове на Киргизстан и тази по голф на Тунис. Африканците дори поискаха контакт с родната федерация по голф, тъй като партньорът им Мерцедес Бенц иска да инвестира пари в голф туризъм и България може да е перфектното място за това. Хаджиев е успял да обмени опит и ценна информация и с шефа на минифутбола в Тунис, както и с представители на Китай и Черна гора.
„В Белек например е меката на голфа в Турция и всеки хотел си има игрище. Презентираха ни едни от най-добрите и луксозни игрища – на веригата хотели „Титаник“. Показаха ни и хотелската и спортната база в Анталия, Белек и Лара, която е изключително добре съчетана. Там на лагери ходят много клубове от цял свят, включително родните. Основната причина да ни поканят с Тодор Иванов е новата ни организация МФЛ-България и това, че се занимааме със спортен менджмънт, което е предпоставка за бъдещо сътрудничество“, сподели Хаджиев.
Той разкри още, че медицината е много важен спътник на спорта в Турция. Там този сектор е толкова напреднал, че състезателите биват възстановявани доста бързо.
„За мен това участие беше много полезно. Най-интересното е, че всяка федерация имаше представител, който беше готов да разговаря с тебе, да види по какъв начин може да си сътрудничите не само с контакти от България. Отворени са за всякакви съввместни бъдещи дейности и организиране на турнири и други неща. Имаше хора от цял свят. Завързахме ценни контакти и с представители на няколко държави. Източните страни са много дейни на турския пазар“, коментира още Хаджиев.
Той и Иванов планират да направят секция за медицински туризъм към „Кондор Холидей“, като си съдействат за това с Турция, за да могат родните състезатели да се възстановяват по-бързо и да подобряват своите физически качества.