Комисията по плажен футбол оцени високо сезона. Наградният фонд стигна 23 бона

32
плажен футбол

Вчера в София се проведе заседание на Комисията по плажен футбол към БФС. На сбирката присъстваха председателят на Аматьорската футболна лига в БФС г-н Румен Вълков, председателят на комисията Николай Чернев и седем от останалите осем члена на органа, който администрира и управлява този атрактивен спорт у нас.

На заседанието бе изслушан отчет и анализ за изминалата спортно-състезателна година във вътрешното първенство при мъжете и подрастващите, за представянето на националният отбор, както и такива за работата на съдиите и обслужващия апарат.
Шампионатът на страната през 2018 г. премина през два етапа – градски първенства в София, Варна, Бургас и Русе и държавно първенство, което също бе в два етапа – редовен сезон и Суперфинал. Рекордните 12 тима взеха участие в градските шампионати на четирите зони, борейки се за квоти в държавното. Седем от осемте спечелили отбора продължиха в редовния сезон на първенството, където се срещнаха всеки срещу всеки в рамките на три етапа – Бургас, София и Русе. Първите четири от тях – МФК Спартак (Варна), СА-МВР (София), ФК Русе и ВММУ “Н.Й. Вапцаров” (Варна), добиха право да спорят за трофея на страната във финалния кръг във Варна през септември. За трета поредна година титлата спечели МФК Спартак, който не допусна поражение на финалите, печелейки и трите си двубоя. На второ място се наредиха “полицаите” от столицата, трети стана ФК Русе, а на четвърта позиция – Морското училище.
За първи път в историята на този атрактивен спорт призьорите и тимовете, класирали се за държавното, прибраха и солиден награден фонд, който общо за шампионата надхвърли 23 000 лв.
Националният отбор изпраща най-успешната си година. Възпитаниците на Симеон Христов постигнаха впечатляващи резултати, печелейки първата в родната история купа от най-престижния турнир в ЕВРО лигата, като в крайна сметка се класираха на рекордното за страната ни трето място в дивизия “Б” на надпреварата и общо 15-то в Европа. “Трикольорите” ни записаха цели 5 победи в седемте си срещи от турнира за титлата на Стария континент.
Успехите на международните терени през годината затвърди и отбора на МФК Спартак Варна, който завърши на 12-то място в Шампионската лига, която се проведе през месец май в Назаре, Португалия. Варненци станаха първият роден тим, който прескача груповата фаза на турнира, стигайки до осминафинал срещу португалския Спортинг (Лисабон), а впоследствие и до 12-то място в престижната надпревара.
Родното съдийство също изпраща повече от успешна година. Международните ни рефери Владимир Ташков и Иван Кирилов бяха сред топ реферите на всички значими надпревари в бийч сокъра, а отговорникаът за съдиите в страната Стоян Алексиев даде висока оценка за представянето на всички през сезона.
С подкрепата на БФС бе проведен и силен турнир за подрастващи в КК Шкорпиловци, в който се пуснаха осем тима от страната, които се докоснаха до красотата и атрактивността на плажния футбол.
На база изготвени доклади и точки от наредбата за провеждане на първенствата по плажен футбол, комисията санкционира няколко отбора с парични глоби.
След заседанието на работна среща бяха поканени и представители на седемте отбора, взели участие в държавното първенство, на която бяха изслушани мнения и препоръки, които да се вземат под внимание за следващия спортно-състезателен сезон.