Илиан Илиев каза от какво е доволен и недоволен досега и разкри очакванията си за Лудогорец

110

Макар че още изгражда нов отбор, Черно море се представи на ниво в първите пет кръга в efbet лига и заема четвърто място в класирането, само на точка от втория и третия, и на две от върха. В неделя от 20,30 часа „моряците” приемат Лудогорец със самочувствието, че са единственият отбор в историята на елита, който е побеждавал два пъти шампионите в едно първенство. Варненци го направиха с 1:0 и 2:1 в своя храм „Тича” миналата пролет. Имат ли и сега сили да продължат тази успешна серия у дома? На този и други въпроси треньорът на Черно море Илиан Илиев отговаря в ексклузивно интервю пред колегите от „Петел”.

————–

В разгара на лятото: Изберете хотел “Елеганс” в центъра на Варна и бъдете близо до всички “горещи” точки

—————

– Г-н Илиев, направихте добър старт. Без загуба сте и с 9 точки от 15 възможни, но остана впечатление, че изгубихте 6 точки в последните 3 мача.

– Наистина за някои мачове може да съжаляваме, че не победихме, но в крайна сметка са се получили тези резултати. Приемаме ги и трябва да си извлечем поуки. Да, в три от тези мачове можеше да вземем победата, но „можеше” не ни помага. Единствено занапред в такива равностойни срещи ще искам да показваме повече характер.

– Доволен ли сте от начина, по който се развива обновеният Черно море?

– Като цяло съм много доволен от футболистите, от желанието им за игра. Разбира се, винаги може и повече, но след като ни напуснаха шестима титуляри, се очакваше да имаме колебания. Ние, не че ги нямаме, но играчите показаха, че са здрав колектив и трудностите ги обединяват. Поне откъм себераздаване съм нямал забележки.

– Къде имате резерви?

– Имаме резерви в притежанието на топката, в държанието й, особено в топло време, когато се изискват много усилия да я владеем и след като я изгубим, да си я връщаме по най-бързия начин. Затова, ако някога съм по-взискателен или повишавам тон, аз го правя, защото виждам, че момчетата положиха големи усилия по време на подготовката и далеч от семействата си, а не биват компенсирани с най-добрите резултати – победите.

– В неделя приемате най-силния у нас – Лудогорец, когото победихте два пъти на „Тича” през миналия сезон. Готов ли сте с рецептата за продължаване на победната серия?

– Рецепта няма. Ако погледнем реално, ние ги победихме два пъти у дома, но изгубихме два пъти катастрофално в Разград. Във футбола най-неприятния съперник е следващият, още повече, когато това е Лудогорец.

– Шампионът има наситена програма, тъй като играе на два фронта от началото на сезона, какво лице очаквате да покаже в неделя?

– Те имат дълбочина на състава, и без съмнение ще излязат свежи, боеспособни и с най-доброто срещу нас. Очаква ни труден мач и ако в някои ситуации сме пасивни, както при изравнителния гол на Враца и не сме концентрирани до последната секунда, ще имаме проблеми. Нашето желание е да играем добре и да доставим радост и удоволствие на тези, които дойдат да ни гледат.

– Как бихте коментирали мнението на някои специалисти, че разликата между Лудогорец и другите добри отбори в България вече не е толкова голяма?

– Аз мога да коментирам само Черно море, но е факт, че Лудогорец разполагат с по-голям бюджет от нас. Стремим се да настигаме Лудогорец, защото като клуб и структура са пример за другите.

– Какво изисквате основно от Черно море?

– Във всеки мач и срещу всеки противник да играем за победа. Да, имаме пропуски, но тези неща се подобряват във времето. Мачовете досега ги изкарахме с 12-13 футболисти. Разполагаме с много изпълнители, които по една или друга причина досега не играха, но когато се появяват на терена в следващите ни двубои, те ще ни помагат.

– Как оценявате зрителският интерес в първите ви три домакинства?
– Благодарение на подкрепата на нашите привърженици през миналия сезон излязохме от трудна ситуация, а в началото на това първенство доста хора се върнаха на трибуните. Срещу подобни отбори, като съперниците ни в досегашните домакинства, през миналия шампионат нямахме толкова много публика, което означава, че хората оценяват това, което правим.

– Г-н Илиев, Мартин Минчев изглежда колеблив в първите 5 кръга. Ако сте съгласен, че е така, на какво го отдавате?

– Първо, Марти, както всички млади футболисти, тренира на 100 %. Второ, специално той имаше само 4-5 дни за почивка през лятото, след като се върна от националния отбор, а през тези 4-5 дни ходеше на училище, което означава, че не е почивал. И трето, ако има някой виновен за колебанията му, това съм единствено аз. Защото той влезе в мъжете на 16 години, и както феновете, така и общественото мнение го натовариха с огромни очаквания. Така че повече трябваше да го спестявам и в някои мачове да не излиза титуляр. Защото, след като игра във всички мачове, а после участва и в цели контролни мачове на националния отбор, се получи пренасищане. Моя е вината, че не го спестявах – понякога да започва на пейката или въобще да не участва в някои срещи. Имах възможност преди години да видя какъв беше подходът на на Ласло Больони към Рикардо Куарешма и Кристано Роналдо в Спортинг (Лисабон). Те започнаха да играят твърде млади и предвид качествата им, се очертаваха като бъдещи звезди. Но Больони не ги пускаше във всеки мач мач титуляри, понякога играеха само 20-30 минути. Пресата беше готова да разкъса треньора, а той казваше: „Ако ние ги натоварим с тежката задача, да мислят, че те трябва да решават мачовете и те трябва да носят отбора на гърба си, ще ги изгубим твърде рано.” И да се върна пак на Мартин. Той иска да решава мачове и да вкарва голове, и затова полага повече усилия, отколкото преди. Така че няма драми при него, ако изиграе няколко не толкова добри мача. Нормално е на тази възраст той и другите ни млади играчи да не са постоянни, важното е да излизат на терена психически необременени.

– Като казвате младите, има ли шанс някой от тях да премине в друг клуб?

– Към наши таланти има оферти от отбори във Втора лига и може би един или двама ще бъдат преотстъпени следващата седмица.