Илиан: Срещу Локо няма да ни е лесно. С подкрепата на публиката се надявам да бием

104
Илиан Илиев

Под ръководството на Илиан Илиев през миналия сезон в елита за първи път в едно първенство Черно море победи два пъти шампиона и спечели четири победи срещу първите три в класирането. Отделно „моряците” елиминираха за Купата на България отбор от топ 3 и завършиха на пето място при майсторите, трето най-добро класиране в клубните анали, откакто през 1948-а година е създадена „А” група (бел.ред. впоследствие с други имена). В неделя Черно море започва сезона в новото първенство с обновен и недоизграден все още отбор, но също с толкова големи надежди, очаквания и амбиции, адекватни на името, традициите и успехите на клуба. В интервю за „Петел” Илиан Илиев разкрива какво очаква от Черно море в първия мач и през сезона.

– Г-н Илиев, стартирате срещу Локомотив (Пд) в неделя. Готови ли сте за битка?

– Ще бъде тежък мач, тъй като видяхте, че Локомотив играха добре с Лудогорец. Доста ще ни е трудно и заради това, че още сме в процес на изграждане на отбора, но се надявам с подкрепата на хората от трибуните да вземем трите точки.

– Как ще ви се отрази това, че Локомотив е по-напред в подготовката и запази ядрото на състава, докато вие още изграждате нов отбор, на който му трябва време да се сработи?

– Предвид състоянието на двата съперника, се надявам да покажем характер и да изиграем срещата по-умно, за да компенсираме тази разлика.

– Как трябва да играе Черно море, за да спечели?

– Със сигурност Локомотив имат по-различна схема от останалите отбори и е необходимо да сме дисциплинирани в дефанзивен план, за да успеем.

– Имате ли кадрови проблеми?

– Не. Мирослав Енчев получи удар в гърба по време на последната контрола, но медицинският щаб прави всичко възможно да го възстанови.

– Доволен ли сте от вътрешната конкуренция?

– В средата и атака – да, но в защита трябва да привлечем още един или двама, за да повишим конкуренцията. Трудно е да създадеш толкова бързо друга двойка централни защитници, която да дава сигурност, както я даваха други през миналия сезон. Затова в първите кръгове трябва да сме по-търпеливи откъм представянето на целия отбор в някои ситуации, тъй като не е лесно да замениш шестима основни футболисти, които бяха гръбнака на състава.

– Какъв Черно море искате да виждате през новото първенство?

– Отбор, който да играе добър футбол и хората да се върнат на трибуните. През миналия сезон стадионът беше почти пълен в срещите със силните, но ако сега успеем отново да изградим боеспособен тим, „Тича” може да се пълни не само в двубоите с водещите клубове, а и с останалите.

– Вдигнахте високо летвата през миналото първенство, но сега отборът ви още не е направен. Ако евентуално „моряците” не отговарят на големите очаквания, как ще се отрази това на играчите?

– На футболистите съм казал, че единственото, за което трябва да мислят, е като излязат на терена, да играят футбол и ако могат, да се забавляват. За останалото отговорността е на нас, треньорите – как да ги подготвим, какъв състав сме избрали, и т.н  Задачата на футболистите не е лесна, защото те играят, но треньорите винаги сме зад тях, каквито и да са резултатите.

– Какво бихте казали на публиката?

– Благодаря на привържениците ни за миналата година, тъй като когато отборът изпитваше трудности, те бяха на наша страна и това ни помогна да се справим и да постигнем добри резултати. Не се бием в гърдите от петото място, но все пак подобно класиране не е постигано след бронзовите медали през 2009-а.

– Класиране в топ 6 ли ще бъде целта на Черно море и през новата кампания?

– Добре е да сме в шестицата, но постепенно трябва да  изградим добър отбор. Знаете, че през миналия сезон не тръгнахме по най-добрия начин, но после постигнахме резултати. Сега на първо време е важно е да се сработим, особено в дефанзивен план и защита.

– Планирате ли да преотстъпите някои от младите на тимове, в които ще играят редовно и ще трупат опит?

– Куриозното е, че към тях има интерес от наши отбори, но те предпочитат да стоят тук и не искат да ходят никъде, и то на места, където ги искат, защото ще са им нужни. През следващата седмица ще вземем някакви мерки, защото ако един млад футболист иска да се развива, трябва да играе. В случая имаме много футболисти – 24 полеви, и не мога да наложа едновременно всичките ни таланти. В неделя трима юноши на клуба под 19 години ще са титуляри, а други на тази възраст ще са на пейката. Вече казах, че за да се развиват младите във футбола, трябва да играят, а по-добър подарък от това да те искат някъде, няма. Не го ли приемеш, значи искаш да си живуркаш.