Изминаха 6 години без големия футболист Живко Господинов

24

Изминаха 6 години без големия футболист Живко Господинов, считан с основание от специалисти и привържениции за най-голямата футболна легенда на ФК Спартак.

Живко бе голямата звезда на най-успешния отбор в историята на клуба от периода 1982/1984, когато Спартак стана трети в „А” група, стигна финал за купата на България и се класира за 1/8-финал в европейския турнир за КНК, пише “Петел”.

Във втория кръг на турнира за КНК варненският тим отпадна от Манчестър юнайтед, но и досега остават единственият наш отбор, срещнал световния гранд в официални мачове.

Жиката е голмайстор №1 на ФК Спартак, като в „А” и „Б” група е вкарал общо 104 гола. Асистенциите му и участията в голови атаки също са с трицифрено число.

В периода 1983/1986 година Живко бе неизменна част и от националния отбор. За него той има 39 мача и 6 гола, като на световното първенство в Мексико през 1986 година играе в 3 от 4-те срещи на нашите. Тогава националите за първи път излязоха от групата си и се класираха за втора фаза на финали на шампионат на планетата.

Жиката изпъкваше на терена с футболен интелект и скоростна техника, които му позволяваха да изработва и бележи с лекота голове. Именно заради играчи като него поколения българи се запалиха по футбола, а той ще остане пример за подражение на поколенията спартаклии.

За съжаление, Живко Господинов ни напусна твърде рано. Той почина на 4 май 2015 година след 11-месечна битка с коварна болест.