Вратар на Черно море прави дебют и бенефис в „А“ група като халф

1021
Вратар
Милков (в средата на най-горния ред) с Черно море през сезон 1999/2000

В историята на футбола има всякакви прецеденти и куриози, а за един от тях ще ви разкажем сега. Главен герой в него е израсналият в школата на Черно море Галин Милков. Бивш вратар, който е част от състава на моряците общо четири сезона.

Милков е роден през 1978 г. и минава през всички възрастови групи на варненския клуб. През 1997 г., когато Черно море се намира в „Б“ група, влиза в първия състав с още няколко юноши – Бойчо Марев, Виктор Генчев и Димитър Стефанов. Рядко обаче получава шанс за изява, като записва общо 6-7 мача във втория ешелон. Въпреки това в ролята на трети вратар е част от състава, който през сезон 1999/2000 завършва на първо място и печели промоция за „А“ група под ръководството на Ради Здравков.

След края на кампанията Здравков напуска поста за да поеме Локомотив София, а начело на Черно море застава клубната легенда Божил Колев. Галин Милков обаче запазва статута си на трети вратар, като другите двама под рамката са Калоян Чакъров и Неделчо Добрев. Естествено в тази роля е почти невъзможно да стигне до титулярно място и до мач в елита.

Шанс се отваря през зимната пауза, когато Чакъров заминава за Италия, но пък малко по-късно е привлечен Тихомир Тодоров. Милков отново остава трети избор. Сезонът върви, а вратарят дори не влиза в групата за мачовете. Идва обаче 23-ия кръг, в който по програма Черно море гостува на Велбъжд в Кюстендил. По това време двата отбора са в много близки отношения и никой не очаква, че моряците ще се опълчат на съперника, който на всичкото отгоре разполага с много по-силен състав и Димитър Димитров-Херо за треньор. Варненци заминават за Кюстендил с група от едва 14 футболисти, в която влизат и тримата вратари. Милков е записан сред резервите като полеви играч.

На 5 май 2001 г. Велбъжд повежда набързо с 2:0 на стадион „Осогово“ с голове на Евгени Йорданов и Велко Христев. В началото на второто полувреме Пламен Петров-Бързака бележи и трето попадение. В 78-ата минута Милков се появява на терена на мястото на Милен Христов. „Помня, че някой от халфовете се контузи и аз трябваше да го заменя. Играх като полузащитник. Дори имах едно положение, в което можех да отбележа гол. Стрелях след центриране, но топката мина покрай гредата. Тогава Херо стана и започна да крещи, че сме се подигравали, защото сме пуснали вратар като полеви играч“, разказа Галин Милков пред „Арена Варна“.

В крайна сметка Черно море губи срещата с 0:3, а след това Милков не се появява на терена до края на сезона. През лятото на 2001 г. напуска отбора и заминава за Франция, като повече никога не се връща при моряците. Мачът в Кюстендил остава единствен в неговата кариера в елитното ни първенство. „Направих дебют и бенефис в „А“ група, но дори не беше като вратар“, допълни с усмивка Милков.

След Черно море той преминава в тима на Дижон, който тогава се намира в трета френска дивизия. Треньор там обаче му е…Руди Гарсия! Милков тренира няколко месеца при прохождащия в кариерата наставник, който в момента е начело на Марсилия, а преди това води Лил и Рома. Впоследствие вратарят играе в още няколко нискоразредни френски отбора, а на 28 години през 2006 г. спира с футбола заради проблеми с краката. Не прави впечатляваща кариера на терена, но остава завинаги във фолклора на българския футбол.

От години Милков се е преместил в минифутбола и плажния футбол като има множество титли и медали в двата спорта. Любопитното е, че в тях той също се изявява освен като вратар, и като полеви играч.

5 май 2001 г.

Велбъжд – Черно море 3:0

Голмайстори: Е. Йорданов (7), Христев (11), Пл. Петров (54)

Велбъжд: Кр. Петков, Дянков (76 – Р. Петров), П. Колев (58 – Ст. Генчев), Христев (64 – Траянов), Г. Петров, Г. Ковачев, А. Кючуков, Пл. Петров, Е. Йорданов, Величков, Д. Йорданов

Ст. треньор: Д. Димитров

Черно море: Тих. Тодоров, Б. Павлов, Здравков, Станков, Д. Стефанов, Я. Георгиев, М. Христов (78 – Милков), Костел, Теофоолу (64 – М. Петков), Киров, Кр. Добрев

Ст. треньор: Б. Колев

Гл. съдия: Цв. Георгиев