Влатко Дробаров – футболният пътешественик

208

След усилено търсене, продължило два месеца, в Черно море най-после избраха футболист, който да подсили защитата на тима. На „Тича“ гледаха бранители от Швейцария, Испания, Белгия и още редица други държави. В крайна сметка се спряха на играч от съседна Македония, въпреки че 27-годишният Влатко Дробаров по-скоро е гражданин на света. Новото попълнение на моряците има доста любопитна визитка, оформена в досегашните му 10 години в професионалния футбол. Без угризения можем да го посочим като футболен пътешественик. Достатъчно е само да отбележим, че в последния му отбор играе средно пред 20 000 зрители на мач, а преди него екипа на същия клуб са носили Димитър Бербатов, Уес Браун, Дейвид Джеймс и Аарън Хюз. Това обаче далеч не е единственото интересно нещо в кариерата на защитника.

Дробаров израства в школата на местния гранд Вардар Скопие. На 17-годишна възраст през 2010 г. преминава във ФК Скопие и бързо се налага като титуляр в елитната дивизия. Още в дебютния му сезон местните специалисти го сочат като един от най-обещаващите таланти в Македония. Става основен играч в юношеската селекция на страната до 19 години. Всъщност, в който и отбор да играе в досегашната си кариера, Дробаров никога не е имал второстепенна роля. Именно за това зад гърба си вече е натрупал близо 300 официални мача. След един сезон във ФК Скопие преминава в Напредък Кичево, а през 2012 г. облича екипа на Тетекс Тетово, където развитието му продължава да върви нагоре. С този клуб печели първия си трофей. През сезон 2012/13 триумфира с Купата на Македония. Междувременно става част и от младежкия национален отбор.

Хотел “Елеганс” дава шанс на ученици от “Асен Златаров” за първи стъпки в занаята

През лятото на 2013 г. Дробаров предприема първата си авантюра зад граница, която буди леко недоумение. Отива да играе отвъд Океана в… трета дивизия на Мексико, преминавайки в уникален в световен мащаб клуб. Заедно със сънародника си Ангел Нацев подписва договор с Мурсиелагос. Какво му е уникалното на този клуб? Той е създаден през 2008 г., а основателите му обявяват за цел да променят модела в мексиканския футбол. Няма спор, че това са доста гръмки планове. Мурсиелагос разчита на нови интерактивни технологии за своето развитие, а през 2010 г. става първият клуб в света, в който стартовия състав на отбора, както и смените в хода на срещата, се определят от феновете чрез гласуване в интернет. В крайна сметка Мурсиелагос не постига особени висоти в развитието си, а в момента е на път да изчезне заради финансова криза. Да се върнем обаче на Дробаров. За един сезон той записва 27 мача с 2 гола в Мексико, след което решава да се завърне в родината си.

Бранителят изкарва още един сезон в Тетекс и предпочита отново да излезе в чужбина. Този път поема към Армения, където облича екипа на Банатц. В продължение на два сезона е стълб в защитата на този отбор. През 2016 г. печели Купата на Армения, а след това играе и в евротурнирите, където обаче тимът му отпада от кипърския Омония. Той пък продължава кариерата си именно на Острова на Афродита. През лятото на 2017 г. подписва договор с Арис Лимасол. За няколко месеца натрупва 23 мача в местната първа дивизия и се впуска в поредното си футболно приключение. Отива да играе футбол в Саудитска Арабия, в отбора на Оход от град Медина. През лятото на 2018 г. се завръща в Македония с фланелката на Беласица Струмица. Отново е твърд титуляр, но отборът му изпада от елита през сезон 2018/19, а той става свободен агент. За Дробаров следват няколко месеца без футбол преди да получи интересно предложение.

С екипа на Керала Бластърс

През ноември 2019 г. преминава в участника в Индийската Суперлига Керала Бластърс за да замести бившия играч на… Ботев (Враца) Жайро, получил тежка контузия. Македонецът облича жълтата фланелка на клуба и за три месеца изиграва 13 мача. В тях бележи 1 гол, прави 28 успешни шпагата, 84 изчиствания, а и 9 пъти блокира удари, насочени във вратата на своя тим. Средно регистрира по 42 подавания на мач, като 86% от тях са точни. С настъпването на пандемията от COVID-19 обаче се оказва без отбор. Стои като свободен агент в продължение на 8 месеца, в които няма официален двубой. Така се озовава във Варна. Предстои да разберем дали ще успее бързо да се интегрира в състава. Присъствието му в Черно море обаче със сигурност е любопитно, предвид досегашните му изяви из различни точки на света.