Вечният голмайстор на Черно море празнува

149

Стефан Богомилов, вечният голмайстор на Черно море, празнува днес рожден ден. Стрелец №1 в историята на клуба в “А” група навършва 75 години. Богомилов е роден на 11 април 1945 г., а кариерата му на футболист през 60-те и 70-те години на ХХ век го нареди сред най-големите легенди на “моряците”. Има фантастичните 162 гола в елита, което му отрежда 8-о място във вечната ранглиста на българското първенство. 

“Обичах много да играя с глава. Още като дете ме учеше моят вуйчо, който беше изключителен майстор на играта с глава. Той непрекъснато ми подхвърляше топката, казваше ми как да се “чупя” във въздуха, как да забивам топката, да я насочвам, където желая. Живеех в къща с голям двор, с голяма стена към нашия двор. На тази стена си бях начертал футболната врата и в единият ъгъл бях сложил баскетболен кош. Стремях се непрекъснато да вкарам топката с глава в този кош – посрещах я, хвърлена срещу стената. Това съм го правел с часове наред и майка понякога викаше, че съм ненормален, че едно и също нещо го правя непрекъснато”, споделя Богомилов в книгата “Футболни чаровници” на Стефан Янев.

Като дете Богомилов живее до игрище “Тича”. Всеки ден наблюдава своите идоли Георги Димитров – Червения, Кирил Богданов, Иван Лулчев, Васил Досев и мечтае някой ден да е на тяхно място. “Гледах ги с възхищение, стремях се да се допра до тях, дето се казва, да им нося обувките, даже да ги боядисам и лъсна за мача. Те ми отговаряха с едно бащинско, бих казал, чувство, вкарваха ме с тях в Колодрума за мачовете. Това ме изпълваше с толкова радост”, разказва също голмайсторът.

Налага ви се извънредно бизнес пътуване до Варна? Хотел “Елеганс” в центъра е перфектният ви избор на локация

Той заиграва в юношите на Черно море на 12 години през 1957 г. Първо като вратар, после халф, а след това и централен защитник, докато накрая не надделява влечението му към головете. “Дори и сега някои мои познати казват, че най-красивите ми голове съм вкарал като юноша – бяха все с много силни удари отдалеч в “паяжината” между гредите, както казваме. И само с левия крак! Правех опити да играя и с десния, но нищо не излезе. Атанас Аврамов ми даваше гуменка само за десния крак, но се оказа, че няма никаква полза. Така си и останах “с един крак”. Но толкова бях усъвършенствал левия крак, че положения, които могат да се изиграят само с десния крак, аз ги изигравах с левия. През цялата си кариера имам само 4 гола с десния крак, и четирите много красиви, все в ъглите, защото стрелях наслука, без да се целя в някакъв ъгъл”, обяснява също Богомилов във “Футболни чаровници”.

“Много съм благодарен на хората, които играеха край мен. Играта на дясното ни крило Андрей Стоянов беше до голяма степен подчинена на моята: той много често пробиваше, центрираше ми хубави топки и аз съм направил десетки голове с неговите подавания. Андро просто играеше за мен, за моите качества, най-вече за умението ми да бележа голове с глава. Също така добре се чувствах с Никола Димитров, Стефан Янев и със Здравко Митев – много енергичен, много движещ се централен нападател, който ми освобождаваше зони, за да влизам аз и да бележа голове. Същият маниер на игра имаше и Кольо Димитров – без тяхното непрекъснато движение, което объркваше защитите и ме улесняваше, мисля, че много трудно щях да отбележа толкова голове. Винаги близо до мен играеше Стефан Янев, който ме усещаше и ми е подавал много топки, особено ценя топките от външната страна, по тъч линията, съобразявайки се, че аз играя само с левия крак. Аз ги прибирах край тъча, тези топки ми бяха много удобни и затрудняваха защитника срещу мен. Мисля, че той и Билялов бяха една от най-добрите халфови линии в историята на клуба ни. Играеше се по системата 4-2-4”, уточнява голмайстор №1 на Черно море. Богомилов признава, че най-трудно му е било да играе срещу Иван Зафиров от ЦСКА и Димитър Ангелов-Чарли от Спартак (Варна).

“Винаги си спомням със задоволство, че на грубостта съм отговарял с доброта, с разбирането, че във футбола всичко се случва: могат и да те ритнат и да те ударят. Но имам и два случая, в които отвърнах на грубостта с грубост. Помня ги с тъга, с огорчение и си казвам: “Защо съм го направил? Защо съм отвърнал така недостойно?”, допълва вечният голмайстор на Черно море.

Честит рожден ден! 

Efbet с нов уникален бонус – 1000 лв. за казино. Регистрирайте се за секунди тук!