Ветераните на Спартак спечелиха турнира в памет на Жиката и Доктора

17

Ветераните на ФК Спартак (Варна) спечелиха турнира с името на две от най-ярките имена от историята на „соколите“. Надпреварата за ветерани в памет на две емблеми на варненския футбол и клуба – Живко Господинов и Стефан Найденов-Доктора, се проведе на СК „Локомотив“, на игрище, носещо името на клубната легенда Жиката.

Спартак спечели надпреварата след два успеха. В полуфинала тимът се наложи над тима на Суворово с 3:0, а в другия мач Белослав победи Черно море. Във финалната среща ветераните на Спартак се наложи над отбора на Белослав с 4:0. Любопитното е, че да уважи надпреварата от София пристигна бившият вратар на „соколите“ Радо Станев, пусна се като полеви играч и отбеляза последното попадение в турнира за крайния резултат във финала.

Състезанието се организира от Пламен Казаков, бивш съотборник на Господинов и Найденов в Спартак, ветераните на клуба, както и с активното съдействие на дирекция „Спорт“ към Община Варна.

Наградите на победителите връчиха кметът на Община Варна Иван Портних, директорът на Дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров и легендите на Спартак Красимир Зафиров и Пламен Казаков. Да почетат паметта на незабравимите Жиката и Найденов, дойдоха куп легенди на варненския футбол, бивши треньори и футболисти. Сред тях бяха Стефан Богомилов, Иван Петров, Илиан Илиев, Пламен Михов, Людмил Горанов, Антон Фажев, Тодор Йорданов – вятъра, Георги Мирчев, Боян Илиев, Бисер Стоянов – Биско и много други.

Жиката и Доктора сформират един от най-добрите футболни тандеми в България през 80-те години на миналия век в силния период на „соколите“. През 1983 г. Спартак е финалист за Купата на страната и 1/8-финалист за КНК, а през 1984 г. спартаковци са бронзови медалисти. Господинов има 306 мача и 101 гола за варненския тим, 39 мача и 6 гола за националния отбор и е осминафиналист с трикольорите в Мексико’86, а Найденов със 56 гола в 193 срещи е рекордьор по брой отбелязани голове в „А“ група за Спартак.