Бробет лимитед Малта, вила Ичанг – адресът на ефбет

34

Най-голямата българска компания за онлайн залози преди години получава своя лиценз в Малта и до момента е регистрирана именно там. Защо това е така, научихме от собствениците на efbet Боян и Цветомир Найденови.

Защо Цветомир Найденов и Боян Найденов се насочиха към Малта за лиценз
Идеята за създаване на компания за онлайн хазарт се заражда у братя Найденови (известни още като Цеките) около 2003 г. Те наблюдават европейските тенденции в бетинг индустрията и предвиждат, че интернет ще промени цялостно представата на потребителите за спортни залози. Когато решават да създадат своя онлайн букмейкърска платформа, българското законодателство все още е доста далеч от идеята за онлайн хазарт и няма реална процедура, по която да лицензира подобна дейност. Цеките се насочват към Малта, която по това време се е превърнала в своеобразен европейски хъб, където много от хазартните оператори на континента получават своите лицензи. Такъв получават и братя Найденови, които през 2006 г.
пускат на българския пазар първата у нас онлайн платформа за хазарт, предлагаща спортни залози и виртуални казино игри. Платформата по това време се нарича Балканбет. Едва през 2011 г. българският Закон за хазарта е актуализиран и в него е включен регламент, касаещ онлайн хазартните оператори. Именно компанията на Боян и Цветомир Найденови е първата, която получава от българските институции лиценз за развиване на онлайн хазартна дейност. През същата 2011 г. брандът е прекръстен от “Балканбет” на “ефбет”.

Какви са предимствата за Цеките и efbet
И до момента регистрацията на компанията Brobet Limited, която ръководи бранда ефбет, е на територията на република Малта. Brobet Limited е с адрес Малта, Вила Ичанг 16. Според собствениците на efbet това е оптималното решение, тъй като през годините са имали немалко спънки в бизнеса си, причинени от влиянието, което техни конкуренти имат в държавните институции в България. През 2016 г. например техният съдружник в Еврофутбол Васил Божков настоява да го включат с мажоритарен процент и в ефбет. Напомняме, че Еврофутбол е компания, създадена от бащата на Цеките – Стефан Найденов, в която в последствие като водещ съдружник се включва Божков. Когато през 2016 г. той настоява да получи 60% и от efbet, използва влиянието си в Държавната комисия по хазарта и забавя един от лицензите на Найденови с повече от година, при регламентиран срок 2 месеца. Цеките са принудени да се съгласят на условията му, но именно регистрацията в Малта ги спасява от това ново съдружие. Властите в членката на ЕС предупреждават тогавашното дружество „ефбет ООД“, че Васил Божков не отговаря на стандартите на страната и не може да има участие във фирма на нейната територия. „Ефбет ООД“ остава без дейност, а ръководството на целия бизнес на Цеките се прехвърля към новата Brobet Limited, със седалище Вила Ичанг.

„Законите в Малта са стриктни, а контролните органи са безкомпромисни. Това е добре за нас, защото ние държим бизнесът ни да е прозрачен.“ – твърди Боян Найденов. В настоящата компания „Бробет лимитед“ братята нямат съдружници и не планират да имат. По отношение на провокациите, че бизнесмените притежават незаконни имоти в островната държава, двамата са категорични, че във Вила Ичанг е юридическата регистрация на компанията, но нямат недвижима собственост. „Ако някой намери наш имот там, директно му го подарявам“ – шегува се Цветомир Найденов.

Регистрационните данни на Brobet Limited са: Reg.No C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, Ta’Xbiex XBX1063, Malta, но централата, от където те на практика движат бизнеса си, се намира в София на бул. „Джеймс Баучър“.