Близки, приятели, бивши съотборници и легенди изпратиха Стефан Янев в последния му път

19

Близки, приятели, бивши съотборници и легенди присъстваха на погребението на Стефан Янев. Ексфутболистът и дългогодишен спортен журналист си отиде от този свят на 84 години.

Сред тези, които дойдоха да си вземат последно „сбогом“ с него на Старите гробища във Варна, бяха бившите футболисти Божил Колев, Стоян Георгиев-Тянко, Тодор Марев, Петър Петров, Валери Каров, дългогодишният съдия Димо Момиров, футболните статистици Ники Райков и Иван Карабаджаков, негови колеги, приятели и др.

През кариерта си Янев играе 10 години като полузащитник в отбора на Черно море между 1959 г. и 1969 г. С екипа на моряците има 229 мача и 16 гола в „А“ група, а общо всичките му срещи за клуба надхвърлят 350. Взема участие в близо 100 международни двубои. Прекратява футболната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на спортната журналистика.

Кореспондент и коментатор на БНТ на световните първенства в Испания’82, Мексико’86, Италия’90 и САЩ’94, а като радиорепортер отразява Франция’98 и европейското първенство в Англия през 1996 г. Автор и съавтор на 17 книги на футболна и спортна тематика.

Печелил е първа награда от национални конкурси за спортен разказ, носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак на Съюза на българските журналисти.