Роден във Варна млад ветроходец представя България в Европа

74
млад ветроходец

Роденият във Варна млад ветроходец Виктор Кателиев представя България като участва за първи път в Европейския шампионат Лазер 4.7, който се провежда от 14 до 21 август 2020 във Виламоура, Португалия.

—————-

Искате почивка на море? Хотел “Елеганс” Ви чака само на 300 метра от плажа във Варна с атрактивни промоции

—————-

Виктор Кателиев e на 14 години. Oт 10 години живеe на Канарските острови, Испания. Занимава се с ветроходство от 5 годишен. В клас Оптимист, бил е член на Активидадес Наутикас, Тенерифе (Actividades Nauticas de Tenerife, 2010-2015), Клуб Ескуелита (Club Escuelita, Tenerife, 2015-2019) и Яхт Клуб “Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” (2014-2019), като по този начин младият ветроходец тренира целогодишно и участва в регати от шампионатите на Българската и Испанската федерации по ветроходство. Участвал е и в международни проекти, финансирани по Ерасмус Sport.
От септември 2019 Виктор Кателиев започва да тренира в клас Лазер 4.7. По-малко от месец по-късно печели първата си регата “УНИЦЕФ” в Гран Канария, Испания. През декември 2019 се класира на 4-то място в Шампионата на Испания за Лазер 4,7 (Мелия, Испания) като единствен представител от Тенерифе в представителния отбор на Канарските Острови.Същият месец Виктор е приет за член на престижния клуб Реал Клуб Наутико, Гран Канария (Real Club Nautico de Gran Canaria).През 2020 Виктор става член на варненския спортен клуб “Черно море Бриз”.

Виктор Кателиев

На база на отличните резултати от участията си в класификационните регати в Испания, Виктор се класира за участие в Европейския шампионат Лазер 4.7, но поради липса на испанско гражданство ветроходецът не е допуснат да участва като представител на Испания (чиято флота към момента е една от най-силните на европейско ниво). Българската федерация по ветроходство признава класификационните резултати на Виктор и по технически критерии ветроходецът е включен в Националния отбор Лазер 4.7 на България, който в момента се намира в Португалия за да вземе участие в шампионата.
Участието на Виктор във Виламура (Португалия), като член на Българския национален отбор е изцяло подкрепено от Кораборемонтен и корабостроителен завод МТГ Делфин.