32 екипажа се пускат в рали „Варна“

0

Slavov32 екипажа са подали заявки за участие в първия кръг от националния рали шампионат – рали „Варна“. Състезанието в морската столица стартира в петък вечер с церемониален старт пред един от символите на града – Катедралния храм „Свето Успение Богородично“. Това ще бъде първо издание на състезанието след близо четвърт век пауза. Последното се е провело през 1990 година.

Рали „Варна“ ще се състои от девет скоростни отсечки, които са разпределени в два състезателни дни и ще предложат сериозни предизвикателства на записалите се за участие екипажи. Един от основните акценти в маршрута ще бъде близо 3-километровия участък на макадам, включен в трасето на скоростните етапи „Бялата вода“ и „Аврен“. Подобно решение се реализира за първи път от близо двадесет години.

В дните преди старта на надпреварата организаторите положиха сериозни усилия, за да подобрят състоянието на този пасаж и в момента той е в идеално състояние за предстоящата борба през уикенда.

Списъкът със заявките се оглавява от балканския рали шампион за 2013 година Тодор Славов, който ще стартира в домашното си състезание с познатия автомобил Рено Клио R3. За втора поредна година прави впечатление заявката на Йордан Атанасов и Димитър Спасов, които ще стартират с автомобил от категорията WRC. Двамата ще наемат от Чехия Шкода Фабия WRC, като те ще бъдат и едни от основните фаворити за победата. Освен Атанасов и Спасов, апетит за добър резултат имат и Игнат Исаев / Милен Илиев (Октан Тийм, Мицубиши Лансър Ево 9), както и завръщащият се за домашното си състезание Искрен Маринов, който ще разчита на десетата еволиция на Лансър Ево. Автомобилът ще бъде нает от Румъния и ще пристигне непосредствено преди старта на ралито.

Една от основните изненади за феновете ще бъде автомобилът, който през далечната 1938 година печели първото издание на варненското състезание. Това е BMW 319, с което легендарния български състезател Димитър Соколов участва в много от най-престижните надпревари в Европа.

Състезанието ще има и нов супер-специален етап, който ще се проведе в неделя от 16:35 ч. по бул. „Васил Левски“ и пътен възел „Почивка“.

Във връзка с провеждането на състезанието се въвеждат временни ограничения за движение на автомобили от обръщача на кв. Виница, през Т-образното кръстовище до светофара на Златни пясъци в периода от 13:15 до 17:30 ч. в събота, и от 07:45 до 12:00 ч. в неделя. Организаторът препоръчва на пътуващите към Балчик и Румъния да използват обходния маршрут през Кичево и Оброчище.