13-годишен ветроходен талант от Варна жъне успехи в Испания

502

Виктор Кателиев e на 13 години. Роден във Варна, но от 10 години живеe на Канарските острови, Испания. Занимава се с ветроходство от 5 годишен. Хората, които вдъхват интереса му към ветроходството, са баща му – Чавдар Кателиев, дядо му – Михаил Бъчваров и известният български мореплавател Васил Куртев, който е негов близък роднина.

—————

Искате да изенадате половинката си с романтичен жест? Хотел “Елеганс” ще ви помогне да остане “без думи”

————-

Започва да тренира в клас Панчито (развит в Испания) към първия му клуб – Активидадес Наутикас, Тенерифе. Две години по-късно преминава на лодка, клас Оптимист към същия клуб. От 2014 г. е член и на варненския Яхт Клуб “Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”, където тренира всяко лято и участва в регатите от ежегодния календар на Българската Федерация по ветроходство.

Участвал е в международните проекти, финансирани по Ерасмус +: Sailing on 3 Seas и Wave on Wave. От 2015 г е член на Клуб Ескуелита, Тенерифе. Скоро бе приет в престижния клуб Реал Клуб Наутико, Гран Канария. Тренира целогодишно, без прекъсване и се стреми да участва във всички регати от шампионатите на Тенерифе и България. Отначало Виктор възприема ветроходството като забавление, но постепенно започва да го приема сериозно. Планира целите си и изгражда стратегии за тяхното изпълнение.

От септември 2019 талантът започна да тренира в нов пред олимпийски клас Лазер 4.7. По-малко от месец по-късно печели първата си регата УНИЦЕФ в Гран Канария. През октомври се класира за представителния отбор на Канарските Острови като единствен представител на остров Тенерифе.

В момента Виктор е в Мелия за участието си в Шампионата на Испания за Лазер 4,7 , който ще се проведе между 4 и 8 декември.