10-годишната Йоана Димова се радва на 13 плувни медала

8
Йоана Димова безспорно е един от талантите на варненското плуване, за които тепърва ще се говори все повече. 10-годишната състезателка на “Аква спорт” вече е завоювала 13 медала. Седем от тях са златни, пет сребърни, а един – бронзов. Любопитното е, че именно третото й място е с може би най-голяма стойност, тъй като е спечелено в конкуренцията на една година по-големи от нея плувкини, което е от огромно значение в тази възраст.
Йоана е родена на 5 април 2002 г. Нейната майка Кремена е бивша плувкиня, което автоматично прави водните спортове един от задължителните варианти за развитието на детето. Димова влиза в басейна за първи път на 5 години, а по-сериозно започва да тренира през лятото на 2009-а.
Печели първия си златен медал миналата година в турнир на басейна “Юлиан Русев” във Варна. Следват две първи места на “Здравей, лято!”, едно на великденско състезание и три титли на републиканското първенство това лято. Бронзовото отличие, завоювано при по-големите пък, е спечелено на турнир в “Спортпалас”. “Именно там тя загатна, че има много сериозни възможности. На държавното пък очаквахме да спечели златото на 50 м бътерфлай, а тя ни зарадва още повече с първите места и на 50 м кроул, и на 200 м съчетано. Най-много ни радва фактът, че времената, които дава, са много добри. Проследих, че в последните пет години в една от дисциплините й златото не е печелено с такова постижение, като нейното”, споделя пред “Народно дело” майката Кремена Димова.
Малката Йоана признава, че именно 50 м бътерфлай е любимата й дисциплина. “Харесват ми също кроулът и брустът, но на 50 м бътерфлай се чувствам най-силна”, казва 10-годишната състезателка.
Нейният брат Станислав е шестокласник и също се развива успешно в плувен спорт – водната топка. Заедно със съотборниците си от “Аква спорт” той стана втори на републиканското първенство при юношите само преди десетина дни. “За момче водната топка е перфектният спорт, защото е колективен. Всички деца в отбора са много добри приятели, сплотени са”, категорична е майката Кремена Димова и засипва с похвали плувен комплекс “Приморски”, който според нея е №1 не само в България.

ПЪЛНА ОТЛИЧНИЧКА Е

Сериозното развитие на Йоана в спорта по никакъв начин не й пречи в училище. Тя е еталон за перфектно съчетаване на уроците и плуването, тъй като е пълна отличничка. Димова тренира между час и час и половина на ден пет пъти седмично. Дистанциите, които плува на тренировките, са около 2 – 2,5 км. Посещенията в басейна понякога я лишават от игри с приятели, но това не й пречи. „Ходя с желание на тренировки, тъй като плуването много ми харесва. Един ден си мечтая да отида на олимпийски игри”, споделя 10-годишната Йоана.
Нейни треньори в „Аква спорт“ са младите и амбициозни Стефан и Галина Георгиеви. Те развиват три вида спорт – синхронно плуване, водна топка и плуване. При грациите успехите са сериозни, тъй като имат доста републикански титли. Юношите пък станаха наскоро втори в България на ватерполо, а Йоана е най-сериозно развиващата се плувкиня в клуба. Треньорите обръщат страхотно внимание на талантливата състезателка и помагат за правилното й развитие.
Любопитното е, че Йоана също е имала амбиции да се прехвърли при синхронистките, но когато печели първия си медал в плуването, е категорична, че това е нейният спорт. Една от любимките й е “златната рибка” на варненското плуване Джорджия Кадоглу, която е само с три години и половина по-голяма от нея. Именно Джорджия дала още по-голяма доза хъс на Димова, когато лично отишла и я поздравила за две първи места в състезание. Когато става дума за любимите й плувци, Йоана веднага посочва три имена: “Майкъл Фелпс, Таня Богомилова и Райън Лохте”. Варненката успява да види олимпийската ни шампионка на състезание в морската столица, но все още съжалява, че не си е направила снимка за спомен. Със сигурност обаче ще има тази възможност още доста пъти, имайки предвид амбициите й за сериозно развитие в басейна.