Христо Христов стана вицешампион на европейското по щанги

3

Състезателят на варненския “Титан” Христо Христов постигна най-големия си успех при мъжете, след като завърши втори при второто си участие на европейско първенство по вдигане на тежести.

В категория до 109 кг Ицо стана вицешампион на Стария континент в Москва. Той взе два сребърни медала, тъй като се класира на второ място и в изхвърлянето.

Варненецът завърши с двубой от 406 кг (186/220), като остана само на един килограм от шампиона Дмитро Шумак, който събра 407 кг (181/226). Украинецът стигна до златото след силен трети опит във второто движение, при който тласна 226 кг.

Трети е руснакът Тимур Наниев с двубой от 401 кг (184/217).

Христо се окичи със сребро в изхвърлянето, след като вдигна 186 кг от втори опит. Преди това той успя на 181 кг, а в третия опит не успя на 190 кг.

Европейски шампион в първото движение стана Симон Мартиросян със 190 кг, изхвърлени от трети опит. Арменецът, който е фаворит, обаче бе на път да отпадне безславно, тъй като не се справи с тази тежест в първите си два опита.

Бронзовото отличие отиде при Тимур Наниев, който изхвърли 184 кг във втори опит. Руснакът не успя на 186 кг в третия си опит.

В изтласкването Христо тръгна успешно с 214 кг, после не успя на 220 кг, но ги тласна от трети опит. Симон Мартиросян пък записа нула след три неуспешни опита на 227 кг.

Христо остана четвърти в изтласкването, с равно постижение с втория Маркос Руис от Испания и третия Арсен Касабижев от Полша, но те тласнаха тежестта преди него и затова спечелиха медали.