Уникални ретро коли дойдоха за рали на Златните

4

Второто международно рали за ретро автомобили Interbalkanic Classic Rally 2012, което се провежда от 1 до 3 юни, направи своя официален старт тази сутрин на Златни пясъци. Ралито се организира от Автомобилен ретро клуб Варна и гръцкия Атлетик мотор клуб, признат организатор на международни ралита, с подкрепата на община Варна. Близо 60 автомобила и един мотоциклет са участниците в мащабното събитие, които пристигат от Великобритания, Белгия, Румъния, Гърция, Турция и България.

Най-старата кола е Рено Монстер от  1930 г., собственост на Здравко Димов от Бургас. Стоян Петрунов идва от София с елегантно Бентли от 1954 г. Гъркът Панайотис Ладопулос показва един мощен Корвет с мотор от 4600 куб. см. от 1958 г. Никос Пациатис кара Порше 356 Спийдстър. Забележителен е преходът от 3000 км, които изминава, за да се дойде на ралито, англичанинът Котс Алисън със своя спортен Лотус Елан от 1967 г. Включва се и уникалният за България Москвич 401 от 1950 г. на варненеца Младен Желязков. Също единствено в България е и БМВ 2002 кабриолет Баур от 1972 г., собственост на Георги Бонин от Варна, което прави своята премиера на ралито.

Днес ралито премина през Балчик, Каварна, Калиакра и Трейшън Клифс. Вечерта екипажите се прибират в хотел Перла на Златни пясъци, където са базирани, а на 2 юни сутринта тръгват към следващите забележителности – Побити камъни и Музея на музайките в Девня. Третият ден е с посока Камчия.

Пилотите ще бъдат оценявани за точна езда и за майсторство в управлението на своите машини. Наградите на Interbalkanic Classic Rally 2012 ще бъдат връчени вечерта на 3 юни. Със свои купи ще отличат най-елегантните автомобили кметовете на Балчик, Каварна и Девня.