Уникален Григор отвя Нишикори и триумфира в Бризбейн

1

3Григор Димитров стартира 2017-а година по фантастичен начин. Първата ракета на тениса ни се наложи във финала на турнира в Бризбейн над Кей Нишикори с 6:2, 2:6, 6:3 и спечели титлата, която се явява негова пета в кариерата му. Същевременно това бе първи успех за Гришо над японеца, като до момента Димитров имаше само спечелен сет от азиатеца.

Димитров положи значителни усилия, за да изкове успеха в Бризбейн. В първия сет българинът бе безупречен, но във втория, след като изпусна ранна възможност за пробив, направи някои грешки, от които се възползва световният номер 5. Така мачът се реши в трети сет, където Димитров реализира пробив в ключов момент, в самия край, и това наклони везните в негова полза. Гришо сервира в деветия гейм за победата и вдигна победоносно ръце.

Припомняме, че родният тенисист се класира за решителния сблъсък след победа над номер 3 в световната ранглиста Милош Раонич с 7:6 (7), 6:2. На свой ред, Нишикори елиминира Стан Вавринка.

Първият гейм премина доста оспорвано. Кей Нишикори на два пъти имаше точка за пробив, но Димитров успя да се справи в двата случая и да поведе с 1:0. Нишикори спечели своето подаване във втория гейм без особени затруднения – 1:1. Японецът поведе с 30:0, след което добро отиграване на Гришо доведе резултата до 15:30. Азиатецът на продължи с уверената си игра и затвори частта при 40:15. Третият гейм премина маратонски. Гришо успя да спечели подаването, след много трудни и оспорвани разигравания. Българинът успя да неутрализира точка за пробив на световния номер пет, а след това с търпелива игра дочака своя момент и с блестящо изпълнение от форхенд приключи частта в своя полза – 2:1. Нишикори не срещна трудности и взе подаването си за 2:2. Гришо поведе с 40:0 в петия гейм. Нишикори се отличи с добър ретур при втория сервис на съперника. Това обаче не смути Григор, който с втория си ас излезе отново напред – 3:2. В шестия гейм се разкри първият шанс за пробив пред Гришо. Българинът реагира добре на ретур на Нишикори и в последствие отвърна с хубав форхедн, за да може да увеличи преднината си на 4:2. Гришо затвърди пробива си в следващата част, като спечели подаването си и поведе с 5:2. Димитров реализира и втори пробив в осмия гейм, след който спечели първия сет – 6:2.

Гришо затвърди добрата си игра и спечели подаването си и в първия гейм на втория сет – 1:0. Нишикори успя да измъкне втората част на втория сет и да постигне равенство в геймовете – 1:1. Японецът съумя да спаси точка за пробив с изненадващо за него излизане на корта и така спечели подаването си и прекъсна серията на Димитров от пет поредни гейма. Григор излезе отново напред след бърз трети гейм – 2:1. Азиатецът поведе в четвъртата част с 15:0, а Димитров успя да изравни. Възвърнал самочувствието си, Нишикори затвори гейма при 40:15, а в следващия реализира и пробив. Гришо успя да спаси две точки за пробив, но при третата възможност световният номер 5 не допуска грешка и постави българина в позиция на догонващ – 3:2. Нишикори направи страхотен сервис-гейм и само след минута и шест секунди увеличи аванса си на 4:2. Опонентът на хасковлията затвърди добрата тенденция в играта си във втория сет с нов пробив, след който преднината му набъбна на 5:2. Гришо сякаш не успя да се отърси от шока и не оказа необходимия отпор на Нишикори в осмия гейм. Японецът поведе набързо с 40:0 и за около минута приключи частта и сета с успех – 6:2.

Преди началото на третия сет Нишикори използва медицинска пауза. Това забави старта на решителната част. Същевременно Димитров стартира добре и взе първия гейм на нула – 1:0. Гришо имаше възможност да пробие Нишикори във втория гейм. Тенисистът от страната на изгряващото слънце обаче успя да неутрализира и с ас постигна изравняване – 1:1. Последва перфектен гейм за Димитров, в който първата ни ракета не остави шанс на съперника си. След 40:0 Григор отново излезе напред. Нишикори изостана в началото на четвъртия гейм, но след това навакса и след 40:15, стигна до паритета. Григор поведе с 40:15 в следващата част, след което допусна двойна грешка. Българинът сервира в тялото на Нишикори и спечели гейма – 3:2. Нишикори спечели подаването си за 3:3, а при резултат 40:15 в полза на Нишикори, Гришо изпита болка в левия си глезен, но даде знак, че може да продължи. Така без особени затруднения българинът спечели следващата част на нула – 40:0. Димитров реализира пробив в психологически много важен момент. В осмия гейм хасковлията показа висока концентрация като се възползва от грешки на японеца и го проби за 5:3. Така Димитров сервира за титлата, която спечели.

Григор отвя Нишикори и триумфира в Бризбейн