Тодор Славов стартира в легендарното рали „Акрополис“

1

Todor-Slavov-Turcia1-630x420Балканският рали шампион Тодор Славов ще стартира в юбилейното 60-то издание на легендарното рали „Акрополис“, трети кръг от Европейския рали шампионат. На дясната седалка до варненеца ще седне Петър Илиев, който ще замести титулярния навигатор Добромир Филипов, който има професионални ангажименти.

За Славов това ще бъде първи старт след спечелването на балканското първенство през миналата година. Също така, той ще кара за първи път и в едно от най-известните рали състезания в света, което през тази година не е включено в календара на Световния рали шампионат, а ще бъде част от континенталното първество.

„От много време исках да стартирам в рали „Акрополис“, защото то е едно от най-предизвикателните и тежки състезания в света. За съжаление, отново всичко при нас стана в последния момент и не бяхме сигурни за участието си. Успяхме да съберем някакви средства от познати и приятели, и ще стартираме. Целта, както винаги, е една – победата в нашата категория“ – обобщи Славов.

„За мен ще бъде още по-трудно, тъй като ще трябва да свикна с новия ми навигатор, но мисля, че няма да имаме проблеми – и аз, и Петър имаме достатъчно опит. Освен това ми предстои и адапция с новата конфигурация на гумите Мишлен, които станаха задължителни и за нашите автомобили, но съм опитимист за представянето ни“ – завършва балканския рали шампион за миналата година.

През тази година рали „Акрополис“ има различен формат. През първия състезателен ден участващите екипажи ще трябва да изминат шест скоростни отсечки на асфалт, а през втория да карат на макадам. Маханиците ще имат тежката задача да преобразуват автомобилите от асфалтова в макадамова версия в последния сервиз за първия ден, който ще бъде с продължителност 2 часа.

За втора поредна година върху състезателния автомобил на Славов ще присъства логото на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. От миналата година балканския рали шампион е посланик на каузата, а тазгодишното оцветеняване на състезателния му автомобил е още по-атрактивно и свързано с каузата на Морската столица.

Легендарната надпревара ще стартира в петък с церемониален старт над Коринтския канал. В събота предстоят шест асфалтови отсечки с обща дължина от 124,62 състезателни километра,а в неделя са етапите на макадам с дължина 114,22 километра.