Рекордът на Маркос да Силва

17

 

До вчера рекордът за най-бърз гол в историята на „А“ група се държеше от Маркос да Силва – бившият бразилски нападател на Черно море. За 2-годишния си период при моряците пълничкият футболист не се отличи с нещо кой знае какво, но пък попадението му през сезон 2006/07 срещу Черноморец Бургас-София се задържа като №1 по бързина за близо 5 години. До голът на Миро Манолов срещу Монтана.

На 6 април 2007 г. на Маркос му трябваха около десетина секунди да отбележи във вратата на съперника. Любопитното е, че тогава се породиха доста спорове за точното време, за което е паднал гола. Екипът на БНТ на стадиона твърдеше, че Да Силва се е разписал след 7 секунди игра. Други бяха измерили, че секундите са 9, а трети 12. Как стана голът – моряците изпълниха център, Масена Моке намери бразилския си съотборник, който с удар от 25 метра откри резултата. Впоследствие, двубоя на „Тича“ завърши при същия резултат като вчера на стадион „Огоста“ – 3:1 за Черно море. На два пъти се разписа Моке, а почетното попадение за отбора на Ивайло Дражев вкара Николай Дянков.

Въпреки постижението си, Да Силва така и не успя да се наложи трайно в Черно море. Бързият му гол си остана един от двата най-запомнящи му се моменти със зелено-бялата фланелка. Другият бе дербито на Варна със Спартак на 18 ноември 2006 г. Тогава бразилецът бе в основата на успеха с 3:0 – отчете се с гол и асистенция. През следващия сезон обаче, изгуби мястото си в състава на Черно море и през лятото на 2008 г. Никола Спасов го освободи от отбора. Впоследствие Маркос игра в нискоразредния Катандувенсе и казахстанския Актобе.

Мачът на 6 април 2007:

Черно море – Черноморец Бс-Сф 3:1

Голмайстори: Да Силва (1), Моке (30, 46); Дянков (47)

Черно море: Илчев, Джоров, Александров, Бачев, Томаш, Костадинов, Жеков, Георгиев, Моке, Генчев, Да Силва

Черноморец Бс-Сф: Белбер, Петков, Ненов, Мустафов, Стоянов, Зарчов, Манов, Бомбов, Димов, Долмов, Йончев

Съдия: Станислав Ставров

Стадион „Тича“ – 2000 зрители