Варненец си изхвърля кучето от 7-ия етаж преди дузпите с Мексико

1

Беше фантастично. Незабравимо! Този спомен ще ни топли винаги. След победата ни с дузпи над Мексико бе написано, че никога няма да се намери летописец, който да предаде напълно атмосферата от онези дни на бъдещите поколения. Това наистина е така, но въпреки всичко скромно ще пробвам да ви пренеса в ранните часове на 6 юли 1994 година.

Пресата от онази нощ бълва с интересни заглавия, като най се набива на очи една варненска история. В минутите преди дузпите Евгени Илиев и съпругата му стигат до решението да се отърват от своето куче, което започнало да вие и стопаните му приемат това за зла поличба преди наказателните удари. Мигове след това тригодишният боксер Сара полита от седмия етаж и намира смъртта си долу на паважа. Зловещата случка се разиграва във варненския квартал „Левски“.

Някъде около 2,20 часа след полунощ на 6 юли България изпадна в делириум. В миговете след победната дузпа на Данчо Лечков всенародната лудост се понесе по всички градове и паланки. Над 4000 души се стичат пред НДК за мача, а една от многобройните фенки се превръща в атракция, когато при дузпите закрива с полата си своето лице. Победата кара младо и старо да се прегръща, като във веселията се включват и полицаите. Един двойник на Марадона пък обира голяма порция майтапи в центъра на столицата. При „Магурата“ на „Витошка“ пък една 84-годишна бабка се прикрепя към група млади фенове, които пък я черпят с гроздова ракия.

По същото време в Мировяне бият камбаните, а в бар „Реал Сарагоса“, чийто собственик е Наско Сираков, свършва уискито. „Не остана нито капка за лек“, жалват се от заведението на голмайстор №1 в историята на Левски. Във Велико Търново пък правят среднощен поход из Царевец, като навсякъде ехти химнът и „Българи, юнаци“.

Същата вечер в редакцията на едно от националните издания се получава обаждане от старец, който обявява, че набира средства за ликвидирането на сирийския съдия Джамал Ал Шариф, превърнал се в незабравим за нас с отсъжданията си в полза на мексиканците.

Огромна радост има и в лагерите на грандовете ЦСКА и Левски. Червените започват подготовка в деня на срещата и вечерта се радват на базата си в Панчарево. Интересно е, че в този ден с армейците леки обиколки върти и възстановяващият се Любо Пенев, нямал щастието да бъде рамо до рамо с Ицо, Емо, Наско, Боби и останалите в САЩ. Сините от Левски пък са качени на Боровец от Георги Василев, който за една бройка се разминава с треньорското място на Пената в дните преди старта на световното. Гочето нарежда на играчите си да си легнат малко по-рано, за да са будни за мача на националите. Така левскарите гасят телевизорите в началото на второто полувреме на осминафинала Италия – Нигерия и пропускат обрата на „Скуадрата“, дошъл от гениалния Роберто Баджо. В 23,30 часа обаче наличните играчи на българския шампион (6 от отбора на Левски са в Америка) си пускат директното предаване от Ню Йорк и тръпнат заедно с цяла България.

В часовете след триумфа никой не предполага, че след няколко дни ще вземем скалпа и на световния шампион Германия. Тогава в емисията новини след великата победа в студиото нахлува трио „Българка“ и из ефира се понасят народни песни, но това вече е разказът за друга незабравима нощ от уникалното лято на 1994…

 

Sportal.bg