Супер мощни машини стартират на офроуд маратон във Варна

1

2Тази събота във Варна стартира международният офроуд маратон Balkan Breslau Rallye 2014. Едноседмичното състезание, което ще се проведе от 20 до 27 септември у нас, е четвъртата поред българска серия на най-голямата европейска офроуд надпревара Breslau Rallye, провеждаща се вече над 20 години в Полша и Германия.

До момента официално подадените заявки за маратона са 106, като се очаква да видим големи имена на стартовата арка в морската ни столица. Традиционно Balkan Breslau Rallye предлага два състезателни класа – класическия за надпреварата „екстремен“, който ще предложи на участниците изключително тежки трасета и сериозни офроуд предизвикателства, както и по-новият, но и по-вълнуващ „крос кънтри“ в стила на големите маратони като рали „Дакар“.

1

Домакин на старта и финала на Balkan Breslau Rallye 2014 ще бъде Варна, а участниците ще се изправят срещу трасе от 1600 (за трофи) и 2100 (рали рейд) километра, близо 90% от които състезателни отсечки. Тази година маршрутът ще е съсредоточен изключително в Източна България, като са предвидени биваци в курорта Албена и Сливен. Организаторът на състезанието Александър Ковачев обещава изключително атрактивно трасе.

0

Най-голям е интересът към „перлата в короната“ на Balkan Breslau Rallye 2014 – автомобилната „крос кънтри“ (рали рейд) категория. Предварителните заявки за участие тук са над 40, което е тотален рекорд за рали рейд надпреварата. В ралиджийския клас ще е и най-сериозното участие от страна на български машини, като на старта се очаква да застанат над 10 родни екипажа. Освен родните състезатели организаторите очакват и цяла плеяда интересни участници от цял свят. По трасетата на Balkan Breslau Rallye 2014 ще видим една от дакарските машини на тима Race2Recovery, съставен от военноинвалиди от британската армия, немските рали рейд шампиони Франк и Щефан Стенски, израелския топ пилот Рац Хейман, холандския рали и трофи ветеран Морис Убакс и много други. Интересна ще е и ATV, SSV и мото категорията на Balkan Breslau Rallye 2014, където се очакват 34 машини – 24 мотоциклета, 4 ATV машини и 6 бъгита, с доста именити пилоти от европейската офроуд сцена. За десерт има официално записан екипаж с камион, както и интерес от още няколко едрогабаритни машини.

3

В класическата екстремна категория на Balkan Breslau Rallye 2014 също ще е доста „горещо“. Тази година за първи път ще има и българско участие в трофи надпреварата, като на старта във Варна ще застанат поне два български джипа. Скоро ще бъдат обявени точки за зрители, а както и в Полша, ралито ще може да бъде следено на живо в сайта на надпреварата www.rally-breslau.com. Balkan Breslau Rallye 2014 започва със зрелищен шоустарт на 20 септември 2014 година в центъра на Варна (площада до Катедралата) от 9 часа сутринта.