Стотици изпратиха Тодор Славов с аплодисменти и рев на двигатели (снимки)

3

2Стотици варненци и хора от цялата страна се простиха с Тодор Славов. Както е известно, той загина на 28 юни по време на етап от рали “Твърдица – Елена”. Известният автомобилен пилот си отиде от този свят само на 31 години.

6

Около 12 часа в катедралния храм “Свето Успение Богородично” тялото на починалия бе докарано със същата кола, с която бе погребан Дядо Кирил. Роднините на Тодор помолиха 15 минути да останат насаме с него, след което пръв влезе шефът на федерацията по автомобилизъм Радослав Козлеков. След като бе отслужено опелото, хората започнаха да си вземат сбогом с шампиона, а представители на дирекции в общината и други местни институции поднесоха венци. Такива имаше и от приятели на Тошко от румънски и сръбски клубове.

8

Над 50 автомобилни пилоти от Варна, Сливен и цялата страна бяха паркирали колите си пред катедралата в очакване на шествието, с което ще изпратят в последния му път своя приятел. Сред присъстващите бяха най-известните ни пилоти Димитър Илиев, Крум Дончев, Петър Гьошев и Пламен Стайков. В състезателни екипи, двойките от водачи и навигатори носеха венци.

5

 

Колата, с която приживе Тодор Славов се състезаваше, също бе пред храма. На любимото Рено Клио на Тодор имаше надпис, който казва всичко: „Завинаги номер 1 в нашите сърца“, а над него фигурираше и рождената му дата – 22.01.1984 със знак безкрайност, символизиращ вечността. Огромен билборд с лика на Тодор Славов пък пристигна с камион.

10

Разбра се още, че пилоти от Сърбия и Румъния, карали с Тодор на световното младежко рали през 2010-а, където завърши трети, също бяха изпратили венци на поклонението. Много съболезнователни писма са пристигнали на електронния адрес на клуба на Славов „Булбет рали тийм“ и страниците му във фейсбук, разкри мениджърът на пилота Владимир Гатев. Той допълни, че паметта на Тодор Славов ще бъде почетена и на предстоящия кръг от световния рали шампионат в Полша.

11

В 15 часа тръгна траурното шествие по бул. “Владислав”, водено от Реното на Тодор. Над 50 състезателни автомобила се наредиха в колона зад катафалката и с мощен рев на двигателите си демонстрираха огромното си уважение към изключителния състезател. Преди това, при пренасянето на ковчега му от катедралата до траурната кола, няколкостотин близки, приятели и хора от автомобилния спорт изпратиха Тошко с аплодисменти и показалци, сочещи нагоре, показвайки, че Славов винаги е бил №1. Президентът на Българската федерация по автомобилизъм Радослав Козлеков заяви, че варненецът ще липсва много на автомобилния спорт, тъй като е голям като състезател и голям като човек. Той припомни страхотните успехи на Тодор в рали шампионатите и че към настоящия момент именно варненецът е лидер в класирането за 2015 г.
Неговите приятели и колеги Добромир Филипов и Тихомир Стратиев също отдадоха заслуженото на Славов.

4

“Гордея се, че бях първият навигатор на Тошко. Спомням си, че дебютирахме през 2005 г. на рали “Стари столици”. Бяхме млади, много нахъсани и се представихме много успешно. През всичките години той винаги е бил огромен професионалист и човек”, каза навигаторът Филипов, с когото Славов записа най-големите си успехи на рали пистите. Тихомир Стратиев, който е купил първата кола на Славов преди време, също призна, че му дължи много.

1

Тялото на пилота бе положено в гроб в присъствието на неговите най-близки.  На състезателното Рено на Тошко бе изписан знакът, който символизира вечността. Огромен билборд с лика на починалия дойде пред катедралата с камион. Над 50 пилоти от цялата страна направиха автомобилно шествие към гробищата, с което се сбогуваха с приятеля си.

0

Стотици опечалени присъстваха на траурната церемония, пише Petel.bg.

12