Спартак чака над 2000 души на евромач в Двореца

2

timthumbНа сериозна зрителска подкрепа се надяват хандбалистите на варненския Спартак в първия им мач от 1/8-финалите на европейския клубен турнир “Чалъндж Къп” срещу финландския Кокс. Срещата е тази неделя (16 февруари) от 16 ч. в зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта, а на 22-ри е реваншът в Хелзинки. Входът е свободен, а в социалните мрежи и сайтовете за видеосподеляния вървят клипове, подканящи хората да подкрепят варненския евробоец.

“Много сме благодарни на фенклуба на футболния Спартак. Направили са специален клип, който вече се върти в интернет пространството. Дано повече хора да дойдат и да ни подкрепят, тъй като го правим за Варна и България. Не всеки ден роден клуб играе на 1/8-финал в Европа. В предния кръг срещу Руйслип Ийгълс имаше доста хора в залата, надявам се сега да дойдат поне 2000 зрители. Подготвили сме хореография и шоу, за да стане истински празник”, заяви президентът на спартаковци Росен Добрев.

Треньорът Пенко Златев разкри, че е разузнал добре съперника. “Гледах мачовете им срещу италианците, които са отстранили на 1/16-финалите. Физически са много добре, играят мощен хандбал, каквито са и тенденциите в Европа. Имат и слаби страни, които видях. Вярвам, че можем да ги отстраним, което за нас ще е една мечта. Все пак става дума за отбор от Финландия, която е в топ 20 на европейската ранглиста. За сравнение българите сме 36-и. Виждам ентусиазъм в отбора. Няма никакъв страх в момчетата. Успехът им над англичаните в предната фаза им вдъхна голям оптимизъм и самочувствие, което се надявам да ни донесе успех поне във Варна”, коментира Златев.

Капитанът Йордан Димитров потвърди, че всички в отбора са крайно надъхани за добро представяне. “Обстановката е прекрасна. Говорим си само как можем да победим Кокс. Знаем, че не губим нищо, само можем да спечелим от тези срещи. Дано да сме здрави и всеки да даде максимума от възможностите си”, каза Димитров.

 

Съперникът е с 3-4 пъти по-голям бюджет

Кокс е доста по-напред от Спартак от финансова гледна точка. “Имат 3-4 пъти по-голям бюджет от нашия. При тях играят 7 чужденци. Редовно участват и в балтийската лига. Така че със сигурност са доста класни. Водят ни доста откъм организация и пари”, коментира Росен Добрев.

Той разкри, че участието но 1/8-финал ще струва 30 000 лева на варненския клуб, а с всеки следващ кръг сумата се покачва. Класиране в Топ 8 ще струва на спартаковци още 50 000 лева. Възвръщаемост от ЕХФ има единствено при участие на финал. “Евентуално класиране в следващата фаза ще ни струва скъпо, но това не ни пречи и ще гоним участие на 1/4-финалите”, каза Добрев.

Имало е вариант един от двата клуба да купи домакинството на съперника, но той в крайна сметка е пропаднал. Освен това финландците проявили на няколко пъти доста сериозна надменност. В тази връзка треньорът Пенко Златев припомни, че през 90-те години, когато е бил старши треньор на националния тим, редовно е побеждавал скандинавската държава.

Стана ясно, че на 20 февруари, два дни преди реванша, Спартак ще изиграе отложения си мач от турнира за Купата на България срещу “Железничар” в София. “Ще използваме този двубой като тренировка преди реванша. Ще мога да видя в игра и някои от хандбалистите, на които по-рядко разчитам”, поясни Пенко Златев.

 

Вдигат двамата контузени за сблъсъка

Двамата контузени хандбалисти на Спартак трябва да бъдат готови до неделя, разкри треньорът Пенко Златев. Бранимир Балчев и Светлозар Начев претърпяха операции и са почти възстановени. 17-годишният талант Балчев тренира на 80 процента.

„Ще ги пусна в контролата с Локомотив тази вечер. За Балчев това ще е първи мач. Ще го натоваря максимално, за да преценя доколко мога да разчитам на него. Ако двамата с Начев са готови, шансовете ни за победа се покачват значително”, заяви специалистът.

 

Една победа значи участие в Шампионската лига

Ако Спартак победи поне един път Кокс, това ще означава, че през сезон 2015/2016 България ще има представител в Шампионската лига по хандбал. “В момента страната ни е на 36-а позиция, на няколко стотни от 35-ото място. Първите 32 държави имат право да участват при най-големите. За тази есен ранглистата вече е изготвена, но изчисленията ни показват, че ако към досегашния ни актив и този на “Добруджа” отпреди четири години, прибавим една победа над “Кокс”, носителят на титлата на България ще може да играе в Шампионската лига от следващата есен”, коментира президентът на “Спартак” Росен Добрев.