Рок легенда хвърля първата топка в баскет мач на инвалидни колички

0

Рок легендата Джон Лоутън ще открие първия по рода си баскетболен мач на инвалидни колички между клуба за хора с увреждания „Варна 2010“ и украинския „Одеса Баскет“. Двубоят ще се състои в събота от 17 ч. в зала „Христо Борисов“ в морската столица на България. Легендарният вокалист на група „Юрая Хийп“ ще хвърли първата топка в срещата.
Българският клуб тренира само от една година, като в заниманията участват 13 баскетболисти. Председател на СКХУ „Варна 2010“ е Жельо Желев, който също играе, въпреки че е на 58 години. Старши треньор пък е Гани Василев. „Този спорт помага на хората с увреждания да се почувстват равнопоставени с всички останали и да не се затварят в себе си или да стоят вкъщи пред компютрите. Така те ще са значими и със самочувствие“, заяви Василев, чиито състезатели се готвят в залата в грандхотел „Варна“ три пъти в седмицата. Главен виновник за това е Иван Портних, който им я дава за безвъзмездно ползване, а освен това им осигурява безалкохолни напитки и други принадлежности. Общо в клуба са записани 17 спортисти, като освен баскетбол се практикува плуване, тенис на маса и спортна стрелба. Сред състезателите в инвалидни колички има и четири жени.
Желев призна, че е посетил турнира по баскетбол в инвалидни колички на най-добрите 8 отбора в Европа. „Проведе се в Истанбул в началото на май. Разбрах, че тамошните състезатели взимат заплати по 10-15 хиляди долара. Нивото им също е много високо. Имаше един играч на домакините, който вкара 16 тройки в една среща. Сами си направете сметка колко са напред тези хора. Нашата цел е да израстваме като състезатели, но и да кажем на хората като нас, че могат да се запишат в клуба ни, тъй като търсим спортисти. Който е при нас, знае, че усещането да се спортува е страхотно. Търсим и хора от бизнеса, които да ни помагат“, добави Желев.
Срещата в събота слага началото на планираното дълготрайно сътрудничество между „Варна 2010“ и „Одеса Баскет“. Двата клуба ще участват на международен турнир в Румъния през юли, а месец по-късно в Украйна ще имат състезание с тимове от Литва и Беларус.
Варненци са вторият клуб, който практикува баскетбол в инвалидни колички в страната. Другият е софийски, но в три срещи е бил победен три пъти и Жельо Желев и Гани Василев търсят нови предизвикателства за възпитаниците си.