Рекорден брой екипажи се бореха с ветровете в „Shorthanded Regatta 2023“ (СНИМКИ)

10

Снимки: Емилиян Ялъмов

Рекорден брой двучленни екипажи взеха участие в седмото по ред издание на „Shorthanded Regatta 2023“.

Общо 15 яхти над 28 фута се пуснаха по дистанцията Варна-Балчик, Балчик-Варна. Силните пориви на вятъра в неделя подложиха на изпитание уменията на ветроходците. Сред тях бе и шкипер, който е на 83 г., участвал във всички издания на регатата, без 2022 г.

Събитието завърши с тържествена церемония по награждаване на победителите и стилен коктейл на Морска гара–Варна. Участниците изразиха задоволството си от перфектната организация и си пожелаха да се срещнат отново през следващата година.

Ето и всички отличени екипажи:

В клас ORC „А“ триумфира Лъчезар Братоев/Валерий Гарнага с яхта „LZ Yachting 1991“, следвани от Александър Александров с „Ivana i Aleks“ и Явор Колев с „Parea“.

В ORC „В“ №1 е Христо Младенов с „Shimazen“, втори е Демир Иванов с „Magica“, а трети – Николай Михайлов с „Nimana“.

В клас ORC „C“ на първо място е яхта „Калина“ с шкипер Андрей Стафунски, следвана от „Влада“, управлявана от Артем Бидниченко, и „Terra Dulor“ с Венцеслав Мазаков.

От 2013 г. досега  инициатор и основен организатор на регатата е адвокат Стоян Киров. През 2023 година тя бе подкрепена от „Рем Мениджмънт”, част от норвежката Rem Offshore AS, Спортен клуб по ветроходство „Ултрамарин“ (клуб организатор на проявата), Яхт клуб „ЛЗ Яхтинг 1991“, „Пристанище Варна“ ЕАД и EasyTracking.

За първи път регата „Самотник” се провежда преди почти 25 години, по идея на покойният Борис Ганчев.