Протест и подписка в подкрепа на Ивайло Маринов пред общината

2

Протест в защита на олимпийския шампион по бокс от Варна Ивайло Маринов се състоя пред сградата на общината днес. В него се включиха много бивши и настоящи спортисти, треньори и деятели, представители на Националния фенклуб на ФК Черно море и граждани.

Причината за недоволството им е, че Общинският съвет е взел решение преди два месеца да обяви на търг заведението до басейн „Приморски“, което е дадено на Маринов заради големите му успехи на боксовия ринг. Освен това месечният наем е бил увеличен няколко пъти.

Освен титлата в Сеул, във визитката на 63-годишния спортист има и бронзов медал от олимпиада. Също така той е световен шампион, четирикратен европейски първенец, носител на Световна купа, и многократен №1 на държавни първенства. Има и орден „Стара планина“.

„Мъката мие е че аз без да знам, без никой да ми се е обаждал, изведнъж г-н Христо Атанасов предложил да ми го вземат и на търг да го дадат. Аз разбрах от приятели. Плащам в момента 2600 лева наем, а той ми го вдига на 10 000 лева без ДДС месечно. Имайте предвид , че много години зимата не съм работил, но аз съм си плащал наема. Аз ще участвам на търга, но не съм сигурен, че ще го взема. Не мога да разбера защо. Аз искам да ме оставят на мира. Да ми го дадат там за още 5-10 години, колкото могат, и да ме оставят на мира, после да си го вземат. Аз го държа от 30 години това място. С този протест искаме да покажем, че Варна е с мен“, каза пред журналисти големият шампион.

„Аз не съм избягал. Милиони ми даваха, а аз си останах във Варна. Днес чета, че искали да ми дават всеки месец от общината пари. Аз не искам тези пари. Аз искам да си го имам, да събирам приятели. Много приятели имам. Там всеки ме знае, казва ми „Шампионе“. Помагам и на спорта – на баскетбола, на бокса, на всички им помагам, идват при мен, организирам им събирания. Федерацията по бокс също ме подкрепи. На кого преча? Аз Христо Атанасов не съм го виждал един ден, една дума не съм си казал с него. После искал да говори с мен. Какво да се виждам с него. Държа да уточня, че нямам нищо против кмета. Аз си го уважавам, обичам. Проблемът е с общинския съвет. Аз съм пуснал всякакви жалби, не знам какво ще стане“, добави Маринов.

Търгът е на 18 август, разкри той.

Участниците в протеста издигнаха плакати с надпис: „Общинските съветници, не се гаврете с варненския спорт“ и „Изборите наближават“.

Бившият председател на комисията по младежки дейности и спорт Петър Пасев разкри, че след затварянето на Олимпийския клуб във Варна преди години сега всички спортисти се събират при Ивайло Маринов. Той бе категоричен, че заслугите на олимпийския шампион за популярността на Варна са толкова големи, че дори той трябва да ползва заведението без наем.

Участниците в протеста направиха и подписка в защита на големия варненски спортист. Те се заканиха да дойдат и в петък, когато ще се проведе сесия на общинския съвет.