Представят във Варна книгата на хроникьора на българския алпинизъм Сандю Башев

43

На 11.10 от 18:00 часа в Юнашки салон във Варна, ще се проведе среща с доц. Сандю Бешев, известен като хроникьора на българския алпинизъм. Той ще представи новата си книга „Истории за началото на планинарството в България“, в която са събрани първите важни стъпки от развитието на планинарската култура у нас.

efbet с уникални бонуси за нови абонати. Регистрирайте се за секунди тук!

Доц. Сандю Бешев е част от алпинизма в България в продължение на вече 70 години. Наричан още Кръстникът на върхове, той има изкачени над 500 върха на три континента – Европа, Азия и Южна Америка. На 15 от тях е дал български имена, чрез правото за именуване на онзи, стъпил за пръв път на неизкачван връх.

През 1984 г. Окръжният съвет на БТС Варна, организира експедиция за първото българско изкачване на най-високия връх на перуанските Анди (Уаскаран), съставена изцяло от варненци и ръководена от доц. Бешев. По време на тази експедиция варненците, водени от доц. Бешев успяват да стъпят и на неизкачван до тогава връх с височина 5120 м., който благодарение на тях и до днес носи името България.